Kako čokolada ide uz sir, s kojim se vinima najbolje sljubljuje, ali i kakva je to torta Istrijana s kojom Istrani osvajaju sladokusce?
'Mislim da Istrijani najviše vole maslinovo ulje, vino i slano, ali mi smo tu da ih naučimo nekim novim tradicijama', kaže David Legović, slastičar.
A ta je tradicija čokolada. Čini se da je ova slastica novi adut Istre koji se s lakoćom kombinira uz već postojeće prepoznatljive proizvode. 'Istrijani tradicionalno vole malvaziju i teran, jer je to njihovo, ali uz čokoladu više prevladavaju muškat ili slatki roze', rekla je Sandra Kokolo, vinarka.
Praline uvijek oduzimaju dah, ali još više iznenađuju umjetnička djela načinjena od čokolade. Istra ima i tortu istrijanu. Za nepce pravi spektakl. U Brtonigli se čokolada nudi i u kombinaciji sa sirom. 'Sir i čokolada pašu kao i dobra i zlatna ljubav', smatra, Dragica Lukin - predsjednica saveza slastičara Hrvatske.
Vole Istrijani i slatko i pitko. Znaju oni što sve gosti vole. Nadaleko poznata po maslinovu ulju, vinu i tartufima - čini se da je Istra odlučila biti još bliža onima s istančanim ukusom.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook