A možemo to izbjeći

Bacate li i vi na ovaj način 1.300 kuna?

Slika nije dostupna
Dok jedni štede na kruhu, drugi ga bacaju.

Ekipa Provjerenog provela je noć u jednoj velikoj modernoj pekarni, posjetila malu kvartovsku pekarnicu, ali i pričala s ljudima koji svoj kruh peku - sami.

''U kruh koji doma ispečem znam što stavim: brašno, vodu, šećer, ulje, i znam kako ispadne i vidim da nije isti kao kupovni. Niti po rahlosti, niti po okusu'', rekla je Sunčica koja već godinama sama mijesi svoj kruh. Godišnje, tvrdi, uštedi do 2.000 kuna. ''Računala sam struju koju potrošim i sve namirnice koje kupim za kruh. Ispalo je da sam uštedjela do 2.000 kuna godišnje'', rekla je.

Dok ona štedi, većina kućanstava kruh baca. Četveročlana obitelj tako na godinu u prosjeku s kruhom u smeće baci 1.300 kuna. Na razini države čak 750 milijuna! I dok se mi kruhom i novcem razbacujemo, pekari moraju voditi računa o svakom kilogramu brašna. ''Kod nas postoji knjiga evidencija – utroška brašna i proizvodnje kruha. Nema muljanja. To su predrasude da mi zaradimo, mi samo preživljavamo'', rekao im je Muhadri Shani, vlasnik privatne pekarnice.

Jesu li naša saznanja o kruhu zablude i neinformiranost ili opravdanja sumnja i strah, doznajte u četvrtak u Provjerenom u 21:50!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.

 

Povezane teme