Imaš pravo, ostvari ga

Otputovali ste u inozemstvo i završili kod liječnika: Na što imate pravo i koja vam kartica sve može olakšati?

Ilustracija Foto: Getty Images
Za sve one koji često putuju izvan zemlje dobro je izvaditi europsku zdravstvenu iskaznicu, a ona je besplatna.

Za sve oni planiraju putovanje u inozemstvo dobro je znati da ako  zatrebate liječenje u bilo kojoj zemlji EU, postupci plaćanja i povrata troškova mogu biti jednostavniji ako imate svoju europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Osigurana osoba HZZO-a, koja se za vrijeme svog privremenog boravka na području druge države članice EU iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, ima pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do njezinog planiranog povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja je besplatna u državama članicama EU te omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne. U svih 27 država članica EU-a, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja koristi se na području Europske unije, a mogu je zatražiti sve osobe koje imaju uredno utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Zahtjev se može podnijeti ili putem web portala ili u najbližem regionalnom uredu i područnoj službi. Do kartice možete doći i odmah putem tzv. redomata (sustavi za uvođenje elektroničkih redova čekanja).

Redomati se nalaze u Regionalnom uredu HZZO-a u Zagrebu na adresama Klovićeva 1 i Jukićeva 12, u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci na adresi Slogin kula 1, te u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku na adresi Kralja Zvonimira 1.

Važno je znazi da to nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga je preporučljivo uz EKZO imati i odgovarajuće putno osiguranje.

Neodgodiva zdravstvena zaštita je i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod. Također, neodgodive zdravstvene usluge su primjerice i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no radi korištenja tih usluga prethodno se morate dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati.

EKZO vrijedi do datuma koji je na njoj naveden, a u pravilu tri godine.

U slučaju da imate kartnicu, a svejedno morate platiti zdravstvene usluge po povratku u Hrvatsku možete HZZO-u podnijeti zahtjev za povrat novca.  

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo – ostvari ga. Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

  Pročitajte i ovo Verbalni napad Muškarci napali novinare u Otoku: "Srbi! Jedva ste dočekali! Hoćeš i nas snimati?"

Pročitajte i ovo stjenovita obala VIDEO Potonuo brod s migrantima na opasnom području: Izgubljeno više života, traga se za nestalima

Pročitajte i ovo Istraživanje u Slavoniji FOTO Akcija USKOK-a u HDZ-ovoj utvrdi: Istražitelji iz ureda iznose gomilu dokumenata