hakerski napad

Otkriven krivac za kaos u splitskoj Zračnoj luci: "Pojavila se poruka, nude pregovore"

1/13 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Prijave na let u splitskoj Zračnoj luci obavljaju se ručno nakon hakerskog napada.

Informatički sustav splitske Zračne luke sinoć su napali hakeri, a stanje se polako normalizira. 

Prijava na let obavlja se ručno i moguća su kašnjenja u polasku, rečeno je tijekom prijepodneva, a radovi na uklanjanju posljedica hakerskog napada se nastavljaju.

U splitskoj Zračnoj luci sv. Jeronima u ponedjeljak oko 19:30 došlo je do tehničkih poteškoća u radu informatičkog sustava zbog kojih se nisu mogli obavljati poslovi prihvata i otpreme zrakoplova i putnika. Situacija se počela normalizirati oko 22:30.

Lukša Novak, predsjednik uprave Zračne luke, dao je izjavu medijima u utorak. Otkrio je da su se javili hakeri i ponudili pregovore. 

Potvrdio je da se stanje na Zračnoj luci sv. Jeronim, nakon hakerskog napada, polako normalizira. Radi se, kaže, o vrlo ozbiljnom hakerskom napadu.

Pročitajte i ovo predsjednički izbori u sad-u Bidenov klon, pilot ili popularna guvernerka? Ova su imena u igri za desnu ruku Kamale Harris

"Naše su službe cijelu noć radile. Tijekom noći radilo je osam informatičkih stručnjaka na otklanjanju posljedica i uspostavi sustava, a jutros je taj broj dodatno povećan.

Pročitajte i ovo prekinut dembargo Bankomat za demokrate ponovo radi! "Ja sam uz nju"

Tijekom večeri u dogovoru s avionskim kompanijama donijeli smo odluku da ćemo raditi na klasičan način, tako da su nam kompanije slale liste putnika i mi smo radili na stari način. Mi s ručnim načinom rada danas osiguravamo nesmetan red letanja, uz neka manja kašnjenja", istaknuo je. 

Što se tiče hakerskog napada, on je ozbiljan, a pojavila se i poruka u kojoj se nude pregovori. Međutim, stajalište Vlade RH i nas u Zračnoj luci je da pregovori ne dolaze u obzir. Radi se o grupi Akira, koja je preuzela odgovornost za hakerski napad", izjavio je. 

"Surađujemo s Europolom i FBI-jem"

Slučaj je komentirao i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. "Sve naše službe surađuju i s Europolom i FBI-jem. Važno je reći da se radi o kibernetičkom napadu u kojem se djeluje na informacijske sustave tako da se sa zloćudnim programima zaključaju određeni podaci. U najvećem broju slučajeva traži se nekakav novac da bi se otključalo. Naša je pozicija da nema pregovora s kriminalnim skupinama", rekao je Božinović. 

Potvrdio je da je identificirana skupina koja stoji iza napada. "Geolokacija je zasad otprilike euroazijsko područje", rekao je Božinović.