Stradalo dijete

Izvan pameti i svakog razuma: Češka obitelj je minsko-eksplozivno sredstvo pronašla na vojnom poligonu i ponijela ga sa sobom

Strašna tragedija u kojoj je poginulo dijete dogodila se na području Obrovca kada je eksplodirala nepoznata naprava. Dječakova oca policija sumnjiči, no nakon ispitivanja pušten je na slobodu. Posljednje informacije za Dnevnik Nove TV donijela je Josipa Krajinović.

Na mjestu neshvatljive i stravične nesreće tragovi policijskog očevida.

"Čulo se, jedna jača eksplozija, detonacija. Ja sam ispred kuće bio, grunulo je baš jako...", prisjeća se Slobodan Oluić iz Bilišana.

"Jako, baš jako, strašno, došla tamo reko vidi ako nešto bude trebalo pomoć", dodaje Jeka Oluić.

Za mještane trenuci užasa uz cestu koje neće zaboraviti.

Dvije obitelji s dva vozila na putu od vojnog poligona blizu Knina pa prema Obrovcu stali su u mjestu Bilišane zbog kvara na jednom autu. U tom trenutku dijete je aktiviralo eksplozivno sredstvo. Policija tvrdi da je uzeto s poligona.

"Gdje su inače istaknuta upozorenja da je to opasno područje, da se pazi dakle da je moguće da ima nekakvih ubojitih sredstava", kaže Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Koje je dijete uzelo sa sobom, a otac mu je to dopustio kao i ulazak s njim u zabranjeno područje opisuju iz policije.

"Oni su ponijeli sa sobom to sredstvo koje na kraju se ispostavilo kad su ostali u zaleđu Zadra u kvaru da je došlo do aktivacije tog sredstva, do strašne tragedije", dodaje Milina.

Zbog koje terete oca. Dvije žene su na liječenju u zadarskoj bolnici, jedna od njih je majka djeteta.

"Radi se o pacijentici koja ima ozljede trbušne stijenke, gospođa je stabilno i van životne opasnosti. Gospođa na odjelu oftalmologije je također stabilno", rekao je dr. Nediljko Jović iz Zadarske opće bolnice.

Daljnje liječenje nastavit će u Češkoj čije veleposlanstvo je u kontaktu s bolnicom.

Pročitajte i ovo Tragedija kod Obrovca Češki mediji prenose drugačiju priču: "Eksplozivnu napravu dijete je pronašlo u grmlju!"

"Pacijenticu na odjelu s oftlamologije je posjetio konzul i također smo osigurali psihološku pomoć psihologa i psihijatra", dodao je Jović.

Kako je došlo do aktivacije i eksplozije, o kojem sredstvu je riječ, policija će tek utvrđivati vještačenjem.

"Nije pojmljivo i nerazumljivo je s djecom ostavljati eksplozivne naprave i voziti djecu zajedno, to ne znam tko bi to mogao napraviti takvo nešto", kaže Slobodan Oluić.

 Ne vjeruje da je dijete moglo pronaći nešto takvo u njihovu mjestu.

"Mi tu često prolazimo tu dugi niz godina ide stoka i puno čuvara stada i nitko dosad nije rekao tu da je nešto vidio i primijetio", rekao je o minama.

Pročitajte i ovo novi detalji MORH o tragediji kod Obrovca: "Poligon postoji niz desetljeća, ovo se nikad nije dogodilo!"

Osumnjičeni Čeh nakon ispitivanja u policiji pušten je na slobodu. Iz tužiteljstva odgovaraju da će prijavu protiv njega ustupiti Češkoj zbog jednostavnijeg postupka.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme