Voze narudžbe do Zagreba

Kako se ovi Slavonci i Baranjci bore s koronakrizom: "Nosimo im dašak Baranje na vrata, da nas ne zaborave"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Pomoć države nije stigla do svih, pa je Osječko-baranjska županija izdvojila više od 2 milijuna kuna za obiteljsko-poljoprivredna, kao i gospodarstva u turizmu - pogođena koronakrizom.

Djelatnosti koje su proteklih godina pokretale osiromašeni kraj preko noći su se našle u gubicima, no Slavonci i Baranjci sami su se dosjetili kako ipak nešto zaraditi.

Koke i dalje nesu jaja, no gostiju nema, pa je Gordana Sklepić iz Karanca odlučila zamijesiti malo više domaćih rezanaca i kolača.

"Naše koke prave i dalje domaća jaja, mi ne prodajemo jaja, pa sam smislila ono što volim raditi da i naši gosti uživaju u tome", kazala je Gordana Sklepić sa seljačkog obiteljskog gospodarstva.

Svakoga dana iz krušne peći vadi vruće kuglofe, posipa ih šećerom i priprema za put. Kada gosti ne mogu k njima u Baranju, ona i suprug s naručenim kuglofima stižu do njih.

"Mi dašak Baranje nosimo njima da osjete mirise i okuse Baranje. Vozimo našim gostima, najviše u Zagreb, ali nisu to velike količine, više da gosti ne zaborave, da nas se sjete i da olakšamo i njima i nama ovo stanje", rekao je Denis Sklepić.

Slavonija i Baranja nadale su se boljoj jeseni, no od rujna je stiglo upola manje gostiju, dok su studeni i prosinac gotovo potpuno prazni. Gubitke trpe svi u lancu iznajmljivači, OPG-ovci, vinari.

"Ova godina je jednostavno… došli smo čak na pad od više od 60 posto. Od Svih svetih nadalje imamo strašan pad", rekao je vinogradar i vinar Zoltan Pinkert.

Pad se nastoji ublažiti na sve moguće načine. "Supruga i ja sjednemo u auto. Poruke šaljemo ljudima prethodni dan, u četvrtak i ljudi naručuju vino. Mi na kućni prag nosimo svima, tko god želi bilo koje vino po istoj cijeni kao što je u podrumu", dodao je Pinkert.

U Osijeku je i fiš-paprikaš postao "to go". Neki zatvoreni restorani otvorili su prozore i pokrenuli drive-in prodaju.

"Opet smo se prilagodili novonastaloj situaciji, napravili smo mali drive-in, gdje kuhamo svakodnevno jedno kuhano jelo, čobanac, fiš, perkelt od divljači, koljenicu", nabraja ugostitelj Tomislav Barić.

A sve dok se peče i kuha, trebat će mesa, paprike, brašna, oraha. Jedni drugima karika su u lancu i posao zbog toga ne smije stati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme