Papriku Nadalina proizvodi i pakira solinska tvrtka Luksor, pakiranja od 100 grama, s rokom trajanja 11. ožujka 2014. godine, a zbog povećane koncentracije mikotoksina.
Ministarstvo poljoprivrede je dana 5. srpnja 2013. godine zaprimilo obavijest o povećanoj koncentraciji mikotoksina u spomenutom proizvodu, navodi se u obavijesti objavljenoj na mrežnim stranicama Ministarstva.
Ministarstvo poljoprivrede, kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), obavještava potrošače kako je taj proizvod prisutan na hrvatskom tržištu. Ministarstvo je na daljnje postupanje proslijedilo hitnu RASFF obavijest Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja, a koja je utvrdila da se sporni proizvod nalazi u maloprodaji.
Daljnje inspekcijske aktivnosti su u tijeku, navode iz Ministarstva poljoprivrede ponavljajući kako se opoziv odnosi samo na proizvod roka trajanja 11. ožujka 2014.
Mikotoksini (grčki mykes - gljiva, toxikon - otrov) su proizvodi nekih plijesni, kemijski vrlo različite strukture s različitim biološkim učincima. Posebno su opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama i odsutnosti bilo kakvog senzorskog upozorenja pri konzumaciji hrane koja sadrži mikotoksine. Više vrsta pa i rodova plijesni može proizvoditi isti mikotoksin, ali isto tako jedna plijesan može proizvoditi više mikotoksina.
Po podacima s internet stranice Ministarstva zdravlja o plijesnima-mikotoksinima, dosad je poznato više od 400 različitih mikotoksina, a kao prirodni kontaminanti u hrani najčešći su: aflatoksini, okratoksin A, fumonizini, zearalenon, patulin i deoksinivalenol. (Hina)
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook