Krađe na odmorištima

Oprez: Opušteni turisti idealni za domišljate lopove

Slika nije dostupna
S ljetnom sezonom počinje i sezona krađa po odmorištima na autocestama.

Njemački turisti, na odmorištu Vukova Gorica, na autocesti Zagreb - Rijeka ostali su bez novčanika, fotoaparata i nakita. Lopovi su im provalili u automobil i napravili štetu od oko dvije tisuće kuna. Odmorišta uz autoceste i opušteni turisti idealna su kombinacija za uvijek domišljate lopove. Vrebaju neoprezne putnike koji potom u trenutku ostanu bez torbe ili novčanika. Najčešće se odmah obrate zaposlenicima na odmorištima.

'Oni onda zamole nas za pomoć, mi reagiramo tako što prijavimo policiji. Izađemo im u susret kako god je moguće da to što prije riješimo, da naši turisti budu sigurni kod nas', rekla je Olivera Tomašević, sa odmorišta Draganić. Iako se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, turisti su svjesni da su isplativa meta. Sličnih pljački ima i u njihovim zemljama pa se trude uvijek biti na oprezu.

'Pazimo da torbe uvijek nosimo sa sobom. Novac ili skuplje stvari poput kamere ne ostavljamo na sjedalu. No generalno, Hrvatska je sigurna zemlja', rekla je jedna Kanađanka. 'Da, oprezan sam jer u automobilu imam vrijedne elektroničke predmete', rekao je turisti iz Češke.

A događaju se i krađe goriva na benzinskim crpkama. S obzirom da se radi o računima manjima od 500 kuna, najčešće prođu nekažnjeno. 'Zna se dogoditi da ljudi natoče gorivo i pobjegnu. Najčešće motoristi. Većinom sjede na motor, natoče i odu. Onda većinom oni reagiraju i na naplatnim ih zaustave', ispričala je Tihana Klokočki, sa odmorišta Vukova Gorica. Ako ih i ulove, najčešća je isprika da su zaboravili platiti. One što kradu torbe i novčanike najčešće nikad ni ne uhvate.

Povezane teme