Prozivke sa svih strana

Prava invazija: Zašto se zadnjih dana stalno govori o "hibridnom ratu"?

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U političkom sektoru svi se pitaju s kim to Hrvatska hibridno ratuje. Naime, nakon što je premijer Plenković to više puta izjavio, jučer je i ministar Krstičević ponovio da se hibridna djelovanja u Hrvatskoj događaju svaki dan.

Hibridni rat i hibridno djelovanje posljednjih su dana omiljene fraze na hrvatskoj političkoj sceni. Rječnik hrvatskih riječi kaže kako je nešto hibridno ako je nastalo križanjem. Stoga, u hibridnom ratovanju križaju se razna vojna djelovanja.

"NATO ga je možda najbolje definirao kao spoj konvencionalnog, nekonvencionalnog, i kibernetičkog ratovanja", rekla je komunikologinja dr. sc. Gordana Lesinger.

No dr. sc. Lesinger ističe kako se političari posljednjih dana uglavnom referiraju na hibridni rat u medijskom prostoru.

"Radi se o nekakvim propagandno-dezinformacijskim djelovanjima ili, kako danas često čujemo, kampanjama 'lažnih vijesti' koje se potiču sa razno raznih strana, a zapravo je poanta da se ne zna tko te vijesti stvara i koji je konačni cilj tog sukoba", objasnila je.

Hibridni rat koji se navodno vodi u Hrvatskoj prvi je spomenuo premijer Plenković i posljednjih ga tjedana više puta ponavljao. "Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio tog procesa", rekao je Plenković prošli tjedan.

SDP pozvao na proglašenje izvanrednog stanja ako smo u ratu

No s kim to Hrvatska hibridno ratuje, ni jednom nije otkrio. Odgovor na to pitanje u utorak ujutro je u Budimpešti od njega zatražio i jedan srpski novinar. Međutim, na njegovo pitanje Plenković je odgovorio protupitanjem: "Jeste li Vi u Hrvatskoj ili ste u Beogradu?"

Ni oporba ne zna s kim je to Hrvatska hibridno zaratila. Ali traži od premijera da stane iza svojih riječi.

"Pa ne bi to Plenković bubnuo bez veze. Dakle, očekujem da sazove najviša tijela države i da se u Hrvatskoj proglasi izvanredno stanje ako smo u ratu. Pa to je njegova odgovornost. Sve drugo je bježanje", rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

"Nije dobro da se bilo kakva kritika vlasti proglašava nekakvim hibridnim ratom", rekao je Nikola Grmoja, MOST-ov saborski zastupnik.

Sve oči sada su uprte u Plenkovića, od kojeg se očekuje nešto više informacija o hibridnom ratu u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr