13 vojnih misija

Oporba uvjerena da je HDZ odustao od glasanja kako bi pomogao svojem predsjedničkom kandidatu: "Žele tu temu još malo održati živom..."

Saborski zastupnik Arsen Bauk Foto: Damjan Tadic/Cropix
Nakon što je HDZ odgodio glasanje o 13 vojnih misija koje je bilo zakazano za petak, oporba je iznijela zašto misle da je došlo do otkazivanja.

Oporbeni zastupnici ustvrdili su u četvrtak da je vladajući HDZ odustao od glasanja o 13 vojnih misija u petak jer nemaju dovoljno glasova za 'prolazak' NSATU-a, a izrazili su i skepsu da bi dolazak NATO-ovog časnika da im pojasni detalje misije promijenio stav kako će glasati.

"Razlog zašto je odgođeno glasanje je zato što nemaju dovoljno glasova", rekao je Arsen Bauk (SDP), referirajući se na odustajanje od glasovanja o misijama u kojima bi trebali sudjelovati hrvatski vojnici, uključujući i NSATU.

Procijenio je da na taj način još malo žele temu držati 'živom' kako bi pokušali pomoći svom predsjedničkom kandidatu iako sumnja da tu ima prevelikog prostora za pomoć.

Upitan što očekuje od najavljenog dolaska NATO-ovog časnika koji bi zastupnicima trebao objasniti što se događa u aktivnosti NSATU, Bauk je odgovorio - 'ako nije Rutte, bolje da šute'.

Navodno se razmišlja o tome da angažiraju vanjske snage da pokušaju uvjeriti oporbene zastupnike u nešto, a ako to bude bude, mi ćemo se međusobno dogovoriti tko će biti Mesić, tko Drnovšek, tko Tupurkovski, a tko Bogićević, poručio je ironično.

Kekin (Možemo!): Tema se instrumentalizira u svrhu osobnog sukoba i predizborne kampanje

Ivana Kekin (Možemo!) smatra da je odgoda glasanja nastavak izrazito neodgovornog instrumentaliziranja te teme u svrhu, prije svega, osobnog sukoba, a onda i predizborne kampanje.

"Da se toj temi pristupalo odgovorno, onda bi se barem pokušalo da se usuglase dvije najvažnije i najviše funkcije u zemlji, a ako do toga nakon pokušaja ne bi došlo, onda bi se valjda saborskim zastupnicima pristupilo s dužnim poštovanjem i odgovornosti da im se prenesu sve relevantne informacije, a ne da mjesec dana u javnom prostoru imamo veliku buku", istaknula je.

Da sada, dodaje, pitate građane na cesti, 50 posto ih misli da hrvatski vojnici trebaju ići na ukrajinsko bojište, a 50 posto ih misli da su svi oni koji za to neće dignuti ruku za izlaz Hrvatske iz NATO-a.

Jedno i drugo je potpuno laž i za tu buku je prije svega zaslužan Andrej Plenković, ustvrdila je, dodavši kako to ni 'drugom brdu' nije mrsko i itekako mu je išlo na korist, do te mjere da se postavlja pitanje za koga Plenković navija na izborima jer, kaže, 'vide da je Primorca pustio niz vodu'.

Kekin je najavila da će u stranci odlučiti kako će glasati o aktivnosti NSATU kada čuju i dodatne informacije.

Naglasila je važnost hrvatskih obaveza u međunarodnim savezima, nacionalne sigurnosti i solidarnosti prema zemlji koja je napadnuta, te nemaju dileme, kaže da joj treba nastaviti pomagati.

"No, način na koji se očekivalo od saborskih zastupnika da glasaju bez informacija koje su imali predsjednici države i Vlade i ministar obrane, pa se onda pod pritiskom od te ideje odustalo, pokazuje koliko se neozbiljno i neodgovorno vodi politika u ovoj zemlji", zaključila je Kekin.

Grmoja (Most): Ne znam što nam časnik NATO-a može reći, nama su stvari jasne

Mi smo svoj politički stav donijeli i on je jasan – nećemo glasati za ovu odluku, a Plenković neka nastavi sa svojim igricama, poručio je Mostov Nikola Grmoja.

"Sad će HDZ dovoditi nekog visokog časnika NATO-a, koji će nas hrvatske zastupnike uvjeravati u to kakvu bismo mi političku odluku trebali donijeti. Ne znam što nam časnik NATO-a može reći, nama su stvari jasne", kazao je.

Ovo je hrvatska država i Hrvatski sabor, mi Mostovci nismo ni ruski ni američki igrači nego hrvatski i vodimo računa isključivo o interesima hrvatskog naroda, dodao je Mostov zastupnik i naglasio da ih nitko neće uvjeriti da glasaju drugačije.

"Mi smo političku odluku donijeli - ne želimo daljnje petljanje Hrvatske u ovaj sukob. Ne vidim tko bi tu mogao mijenjati stav, moguće je, ali mi ga sigurno mijenjati nećemo", poručio je, upitan može li dovođenje časnika NATO-a na razgovor u Hrvatski sabor prije glasanja promijeniti stavove opozicijskih zastupnika.

Puljak: Centar se u glasovanje neće ukjučivati

I Centar će se držati svoje prvotne odluke, a ta je da se u glasovanje uopće neće uključivati, najavila je zastupnica te stranke Marijana Puljak.

"Jandroković kaže da je ovo davanje šanse oporbenim zastupnicima da se više informiraju i shvate što je istina, međutim, istina je da je ovo samo odugovlačenje i želja Plenkovića i HDZ-a da ovu temu i dalje razvlači po medijima i koristi je, kao i vojsku, u dnevnopolitičke svrhe i za svoje stranačke ciljeve", rekla je.

Što se Centra tiče, istaknula je Puljak, ta tema nije ni trebala doći u Sabor.

"Po Ustavu se zna tko se o tome treba dogovoriti i to je samo želja Plenkovića da ocrni oporbu i prikaže nas antidržavnim elementima. Zato se mi, da je sutra glasanje, ni ne bi uključili u glasanje, a tako ćemo napraviti kad god ta tema dođe na glasanje", poručila je.

Pročitajte i ovo ZA PICULU - NESPREMNI FOTO: Ulice gradova u Srbiji oblijepljene plakatima "Picule ustaše"

Pročitajte i ovo Rat na drugom kontinentu Još jedna zemlja zaprijetila: "I mi šaljemo vojnike i obavještajce u Ukrajinu"