Opet pala rampa

Novi problemi s Jadrolinijom, iz Sindikata oštro: "Treba krenuti od glave i tu glavu napokon promijeniti"

Novi problemi za Jadroliniju. Pala je rampa trajekta Supetar na liniji Brestova - Porozina. Što se točno dogodilo, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Novi incident Jadrolinijina broda dogodio se u luci Brestova. Na liniji Brestova - Porozina oko 16 sati pala je rampa trajekta Supetar.

Kako je iz Brestove izvijestila Katarina Jusić Mezga, u tom trenutku na brodu je bilo desetero putnika i šest automobila te su svi iskrcani u normalnoj proceduri.

"Riječ je, kako saznajemo, o ljudskom faktoru, odnosno došlo je do greške u rukovanju rampom. Prvi časnik palube pri spuštanju rampe nije upalio hidrauliku. Zbog toga je došlo i do veće smetnje te se bez otklanjanja kvara rampa ne može ponovno podići. Iz Jadrolinije izjava osim pisanog priopćenja o incidentu nema", izvijestila je Jusić Mezga.

Situaciju su komentirali iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

"Ovo se pretvara u nekakvu tragikomediju, da nema tragičnih posljedica, ovo bi bila čista komedija. Ministarstvo šuti, Jadrolinija šuti, daje čudna priopćenja, svi smo svjedoci da rampe padaju, da brodovi plutaju, ljudi ginu i ništa se ne događa. To je trenutak da moramo razmišljati da i mi počnemo šutjeti, da održimo minutu šutnje za ovakvu Jadroliniju. Dopustite da budem skeptičan na njihovu izjavu jer su oni dali izjave i kod broda Lastovo da je greška u posadi, što se pokazalo da nije točno. Prema tome, dopustite da budem skeptičan", rekao je Neven Melvan iz Sindikata.

Istaknuo je da je vrijeme za promjene. 

"Mislim da je krajnje vrijeme da se stvari mijenjaju, treba početi od glave i napokon tu glavu promijeniti i staviti profesionalne ljude koji će znati Jadroliniju vratiti gdje i pripada, a to je da bude najveća i najjača brodarska kompanija u Hrvatskoj. Postalo je bespredmetno govoriti o ostavkama jer sve pokazuje da stvar ne funkcionira, da se tragedije događaju, međutim ministar šuti, politika šuti, premijer šuti i pravimo se da se ništa ne događa. Ajmo svi zajedno zatvoriti oči i nastaviti ovim putem", komentirao je Melvan.

Hoće li za časnika broda biti sankcija, još se ne zna, a iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture poručuju da informacije još prikupljaju.

"Ovaj se incident dogodio samo dan nakon što je u javnost iscurio nacrt zaključka istrage o tragediji na brodu Lastovo, u kojem prema istrazi ministarstva krivnja pada na predsjednika Uprave Jadrolinije, no nikoja od institucija ne želi reći je li nacrt autentičan", podsjetila je Jusić i izvijestila o novim informacijama u slučaju pada rampe trajekta Lastovo.

"Odvjetnik obitelji potvrdio je da su prije dva dana podigli tužbe na Općinskom sudu u Zadru i Splitu protiv Jadrolinije, a kao razlog navode nemogućnost nagodbe. Iz Jadrolinije kažu da s tužbama nisu upoznati, no kada do njih dođe, kažu, odradit će je po hitnom postupku. Podsjetimo, oko spomenute nesreće traju tri neovisne istrage i službeni zaključci svih triju još se čekaju", kazala je Jusić.

 

Pročitajte i ovo Tko bi rekao... Jeste li znali da u autu postoji ovaj skriveni gumb? Može vam spasiti život

Pročitajte i ovo Sastanak na vrhu Ovo je tekst sporazuma: Pogledajte na što je Plenković obvezao Hrvatsku u idućih 10 godina