Nova korupcijska afera

Odvjetnik Zorana Škorića za Dnevnik Nove TV otkrio za što ga se tereti i kako se branio u USKOK-u

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Hrvatsku trese nova korupcijska afera. U velikoj akciji USKOK-a uhićen je donedavni šef Hrvatskih cesta Josip Škorić, njegov rođak i direktor Osijek koteksa Zoran Škorić te direktorica tvrtke Structivo Sanda Bajtl. Sumnjiči ih se za muljaže u namještanju poslova vrijednih čak 10 milijuna eura.

Ispred sjedišta USKOK-a za Dnevnik Nove TV javila se reporterka Josipa Krajinović koja prati cijeli slučaj: "Poslijepodne je ispitan trećeosumnjičeni Zoran Škorić, a što se tiče Josipa Škorića, on je doveden u Zagreb, ali je trenutačno na pretragama u Hrvatskim cestama, a onda se očekuje da će biti odveden u njegov stan u Zagrebu na pretrage. Očito je to potrajalo cijeli dan jer ima više nekretnina Josipa Škorića koje treba pretražiti, izuzeti dokumentaciju i potrebne dokaze za policiju."

"Tereti ga se da je tijekom ove i prošle godine kao šef Hrvatskih cesta putem postupka javne nabave dodijelio dva posla tvrtkama svog bratića Zorana Škorića koji je onda kao podizvođača angažirao tvrtku Sande Bajtl. Riječ je o poslovima vrijednim 10 milijuna eura, osam milijuna posao rekonstrukcije državne ceste 51 Baćin dol - Rešetari te dva milijuna eura vrijedni radovi bukobrana na osječkoj obilaznici. Tereti ga se da je za to dobio mito - luksuzni automobil i radove na kući. To je ono što sad istražuje USKOK", dodala je.

Zoran Škorić u subotu poslijepodne je ispitan u USKOK-u, a reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s njegovim odvjetnikom Darkom Maržićem. On je rekao kako je njegov branjenik priveden i dao je svoju obranu te da je ona bila kratka jer, kako je rekao, nije bilo puno pitanja.

"On u cijelosti poriče kazneno djelo", rekao je Maržić i potvrdio da se radi o postupcima javne nabave. Naglasio je kako su svi poslovi koje je Osijek Koteks dobivao na javnim natječajima, pa i oni s Hrvatskim cestama, dobiveni jer je ta tvrtka bila najbolji ponuđač. "Ne jedanput, ne dvaput, nego uvijek", rekao je odvjetnik.

Kazao je i kako su Zoran i Josip Škorić iznimno bliski. "Svako mito u takvim relacijama meni je kao branitelju iznimno čudno", rekao je i naglasio da se Zoranu Škoriću u javnim natječajima apsolutno nije pogodovalo. 

Na komentar da bi ovo mogao biti visoko politiziran slučaj s obzirom na to da je Josip Škorić visokopozicionirani član HDZ-a, odvjetnik je rekao da obrana zbog te činjenice neće imati problema te da je USKOK po tom pitanju vrlo profesionalan. 

Upitan hoće li možda ministar mora, prometa i infrastrukture te potpredsjednik Vlade Oleg Butković biti pozvan u svojstvu svjedoka, odvjetnik kaže kako ne vidi razlog zbog kojeg bi Butković ili bilo koji drugi ministar tu imao što tražiti. 

"Ja bih rekao da neće biti teška obrana, postupak će svoje pokazati, neću gatati", poručio je Maržić. 

"Današnja akcija uhićenja tek je početak rasvjetljavanja priče s dodjelama poslova za mito. Same pretrage traju dosad, problem je očito i što sam Josip Škorić ima više nekretnina, u Osijeku pa u Zagrebu. Trebat će proučiti opsežnu dokumentaciju, ispitati puno svjedoka, pitanje je kakvu strategiju za obranu će prema ovim ozbiljnim optužbama imati sami osumnjičenici. Preostaje vidjeti hoće li USKOK tražiti i istražni zatvor za njih. Očekuje se i da će se nakon ispitivanja službeno oglasiti sam USKOK, a ova današnja akcija je naime i prvi takav potez glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i šefa USKOK-a Svena Miškovića", kazala je Krajinović.

Pročitajte i ovo Objavio HALMED Povlači se lijek za visoki krvni tlak, bolesnici se trebaju javiti liječniku

Pročitajte i ovo Bizaran incident Putnica otvorila kutiju s hranom, a zbog onoga što je vidjela avion je morao hitno sletjeti