Održana komemoracija u čast Galiana Pahora

Slika nije dostupna
Komemorativnim skupom u Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca" u Rijeci danas se se od preminulog dramskog umjetnika Galiana Pahora oprostila rodbina, prijatelji, kolege i drugi poštovatelji njegova rada.

Intendantica riječkog HNK Nada Matošević izrazila je ponos zbog Pahorova djelovanja u toj kući od početka njegove glumačke karijere. 

Kazala je da se Pahor nije štedio ni na sceni niti u životu izvan nje. Bio je umjetnik neiscrpne energije, nepogrešivog instinkta i svestranog umijeća, originalne i snažne karizme, rekla je Matošević.

Pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan uz izraze svoje sućuti pročitao je dio brzojava ministra kulture Bože Biškupića obitelji preminuloga Pahora. 

U brzojavu ministar navodi da će Pahorova umjetnička dostignuća i osobnost ostati zalog hrvatskoj kulturi.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao da je svojom glumačkom osobnošću Pahor stekao najviša strukovna i državna priznanja kao i Nagradu Grada Rijeke. 

Rijeka je njegovim odlaskom izgubila čovjeka koji je svojom umjetnošću i osobnošću najbolje promovirao naš grad i
njegov identitet, istaknuo je gradonačelnik.

Prigodnim riječima od Pahora su se oprostili još i
primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, predsjednica Zajednice Talijana Rijeka Agnese Superina, dopredsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Joško Ševo, dramaturginja Magdalena Lupi uime Hrvatske drame riječkoga HNK i članica toga ansambla glumica Andreja
Blagojević.

Galiano Pahor rođen je u Puli 1955. godine. Od 1976. je bio član Talijanske drame riječkog HNK, a 1986. prelazi u ansambl Hrvatske drame, gdje je posljednjih godina bio i ravnatelj. 

Glumio je u brojnim kazališnim predstavama u riječkom i drugim kazalištima, nastupao na televiziji i filmu, na glazbenim festivalima kao samostalni izvođač, a i pjevao je u riječkoj grupi "Public".

Dobitnik je mnogih stručnih nagrada i odlikovan Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Hrvatske i dobrobiti njezinih građana 2001. godine, a 2007. je primio nagradu "Vladimir Nazor" za najbolje umjetničko ostvarenje na području kazališne umjetnosti za ulogu u predstavi "Kazimir i Karolina" riječkog HNK.

Pogreb Galiana Pahora održat će se u krugu obitelji.

Povezane teme