Odluka o žalbi na pritvor Glavaša idući tjedan

Slika nije dostupna
O žalbi branitelja Branimira Glavaša na pritvor u kojem se, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, taj nezavisni saborski zastupnik nalazi od sinoć, najranije će se odlučiti u ponedjeljak, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Izvanraspravno vijeće tog suda odlučit će o žalbi Glavaševih branitelja nakon što prođe rok od 48 sati u kojemu žalbu može podnijeti i sam Glavaš. Njemu je rješenje o pritvoru uručeno tek sinoć po dolasku u zagrebački zatvor u Remetincu, pa od tada i teče rok za žalbu, objasnio je Hini istražni sudac Ratko Šćekić.

Jednomjesečni pritvor Glavašu određen je početkom tjedna zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a Šćekić je pojasnio da taj pritvor može trajati i kraće ako istražni sudac prije isteka tog roka sasluša sve svjedoke.

Jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić sinoć je prilikom predaje Glavaša pravosudnim policajcima u zagrebačkom zatvoru izrazio očekivanje da će se to i dogoditi.

"Navedena su četiri svjedoka od kojih je jedan u međuvremenu saslušan, dvojica trebaju biti 8. studenog i još jedan kad ga se pozove. Saslušanjem tih svjedoka, ukoliko to rješenje opstane, istekao bi pritvor", kazao je Madunić.

No, tužiteljstvo je u međuvremenu zatražilo da se Glavaša pritvori i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela, što je saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jučer i odobrilo.

O tom zahtjevu istražni sudac Zdenko Posavec, koji od lipnja ove godine vodi istragu protiv Glavaš, odlučit će idućih dana.

Šćekić je pojasnio da je Glavaš već u pritvoru po jednoj osnovi te da nema razloga niti roka za hitno rješavanje tog zahtjeva.

Potvrdio je da je sudac Posavec nalog za dovođenjem Glavaša u pritvor osječkoj policiji poslao po sudskom dostavljaču koji je u Osijek otputovao automobilom.

Tvrdnje nekih medija da je Posavec s druge strane rješenje o pritvoru u zatvor u Remetincu uputio faxom, Šćekić je opovrgnuo, rekavši kako je i tamo upućen sudski dostavljač.

Pojasnio da se po Zakonu o kaznenom postupku takvi nalozi policiji i zatvorima mogu dostaviti poštom ili putem sudskog dostavljača, ali ne i faxom ili e-mailom.

Glavaš je pred zagrebačkim sudom osumnjičen da je naredio ubojstvo dvojice i mučenje troje srpskih civila u Osijeku 1991. U toj je istrazi drugoosumnjičeni Krunoslav Fehir koji se brani sa slobode.

Povezane teme