Odbijen zahtjev kapetana Laptala da se brani sa slobode?

Slika nije dostupna
Po neslužbenim podatcima Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) grčki je sud odbio zamolbu kapetana Kriste Laptala, zapovjednika broda u teretu kojeg je pronađen 51 kilogram kokaina, da se brani sa slobode uz položenu jamčevinu, s obrazloženjem da je riječ o stranom državljaninu koji bi mogao pobjeći u tijeku istrage.

Po riječima tajnika SPH Predraga Brazzodura obavijest o navodnoj sudskoj odluci prenijeli su obitelji Laptalovi branitelji, iako još nisu primili službenu sudsku odluku.

Zapovjednik teretnog broda "Coral Sea" Kristo Laptalo uhićen je i pritvoren 13. srpnja u Grčkoj, jer je u paketima s bananama, koji su iskrcani s njegova broda, pronađen 51 kilogram kokaina. Osim Laptala u Grčkoj su uhićeni i pritvoreni prvi časnik palube Latvijac i vođa palube Filipinac. Taj brod plovi pod bahamskom zastavom, u najmu je belgijske tvrtke "Trireme Vessel", a prevozi južno voće na redovitoj plovidbi od Južne Amerike do Sredozemlja. Nakon otkrića kokaina brod je bio zadržan u Grčkoj, a nedavno mu je odobreno isplovljenje uz jamčevinu od 500.000 dolara.

Brazzoduro je kazao da je SPH podnio prijedlog jednom od odbora ITF-a (ITF - krovna svjetska pomoračka udruga), da se izda priopćenje u kojem bi se iskazala zabrinutost zbog načina na koji se trojica pomoraca drže u pritvoru, bez čvrstih dokaza o njihovoj krivnji te zatražio da sud ubrza rješavanje tog slučaja. Odbor FPC, koji tvore svi sindikati pomoraca i lučkih radnika udruženi u ITF, o tome će odlučiti sutra na zasjedanju Londonu.

Naime, u SPH smatraju da je optužni prijedlog iracionalan, da je
kapetan, u skladu sa svojim ovlastima, poduzeo sve propisane mjere za sprječavanje krijumčarenje droge te da certifikati tih mjera potvrđuju da posada nije povezana s krijumčarenjem kokaina. Ističu da droga nije pronađena na brodu, nego u kutijama s teretom nakon iskrcaja, a da je kapetan o otkriću droge obaviješten dok je pripremao brod za isplovljenje te da je tada od toga odustao.

U SPH drže da posada, zbog značajka skladišnog prostora, prijevoza banana i načina slaganja kutija s teretom na palete, nije mogla unijeti drogu u skladište, niti ju skriti u kutije. Osim toga posada dobiva zapovijedi o iskrcavanju tereta za vrijeme plovidbe i dok isplovljava, ne zna gdje će ga iskrcati, jer vlasnici teret prodaju u tijeku plovidbe, istaknuli su u SPH.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio je potkraj listopada grčkom kolegi Yorgosu Kaminisu pismo u kojem ga moli da utvrdi odgovaraju li međunarodnim konvencijama higijenski, zdravstveni i prostorni uvjeti u kojima pritvor izdržava kapetan Laptalo.

Malčić je naveo da su "višemjesečni boravak i neizvjesnost uzrokovani tijekom i dužinom postupka" rezultirali "ozbiljnim narušavanjem psihičkog i fizičkog stanja Laptala" te da su mediji koji su izvješćivali o uhićenju i pritvaranju Laptala isticali da su uvjeti života u zatvoru Korydallosu, gdje je Laptalo pritvoren, vrlo loši.

Povezane teme