Prijave su počele. Pitanje je hoće li se problem pronalaska radnika preslikati i na turizam.
Mario je voditelj smjene pun iskustva s poslovima u turizmu. Cijelo desetljeće, kaže, radi ono što voli.
„Privlači me puno toga, privlači me što radim s ljudima, radim ono što volim, može se napredovati i svaki dan se da nešto novo naučiti“, kaže Mario.
Od sezonca do cjelogodišnjeg zaposlenja
Počeo je kao sezonac. Godinama je mijenjao poslove i objekte. Danas je dogurao do cjelogodišnjeg zaposlenja.
Ovo može biti priča i nekih od novih sezonaca. Pravo je vrijeme za pripremu životopisa. U odnosu na prošlu sezonu nudi se dodatnih 600 novih radnih mjesta.
„Apsolutno moraju biti kvalitetni radnici, imali oni iskustva ili ne. Međutim, uvijek mora postojati volja za poslom i daljnjim učenjem i napredovanjem“, kaže Vanja Mohorović, glasnogovornica jednog lanca hotela.
Veći broj novootvorenih radnih mjesta rezultat je novih investicija. Otvaranjem novih hotela i ljetovališta, otvaraju se i nove prilike.
„Što je zapravo u skladu s većim obimom posla u predsezoni, ali i potrebama za zapošljavanjem novih djelatnika u našem najnovijem hotelu“, kaže Mohorović.
Prvenstveno će se zapošljavati radnici iz Istre pa onda i ostalih dijelova Hrvatske. Koliko će im dugo trajati ugovor, ovisit će o objektu u kojem rade, ali i kvaliteti koju nude.
Brojne poslove nude i ugostitelji
Osim hotelijera, brojne poslove nude i ugostitelji.
„Nekako najkonkretnije je bilo da zapošljavamo sezonce iz prethodnih, prijašnjih sezona, odnosno godina, zbog iskustva i dobre komunikacije, a ove godine ćemo imati i nova otvorena radna mjesta za nove sezonce“, kaže vlasnik restorana Davor Jovanović
Sezona je sve dulja. Sezonski posao tako postaje prilika i za stalno zaposlenje. Priliku će prije svega dobiti oni radnici kojima su kvaliteta, želja i motivacija na prvom mjestu.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr