Posebni certifikat

Od sada ćete znati jedete li doista pašku janjetinu

Paška janjetina dobila je nacionalnu oznaku izvornosti! Za 20 tisuća janjaca, koliko ih na godinu uzgoje, Pažani će ubuduće dobivati certifikate koji će značiti i bolju kontrolu na tržištu. A nje je dosad itekako manjkalo. Zbog više cijene, pod paškom janjetinom prodavala se Lička, ona iz Dalmatinskog zaleđa, pa čak - i Rumunjska.

Toni Paro s Paga je odahnuo. Uz ušnu, janjci su mu dobili oznaku izvornosti, pa će i službeno biti drugačiji od ostalih. 'Ona se razlikuje zbog naše posolice, zbog vremenskih uvjeta, zbog samog terena na kojem ona obitava i zbog našeg prirodnog sastava otoka', pojašnjava Toni reporteru Dnevnika Nove TV Šimi Vičeviću.

Ukusno meso je i skuplje pa su zbog zarade pod paškom janjetinom mnogi nudili sve i svašta. 'U startu je ona 5 do 10 kuna skuplja u nabavi od domaćih janjaca, tako da je cijena nešto skuplja kod nas u prodaji', kaže ugostitelj Ante Mamut.

Bolja kontrola

Porijeklo paškog janjeta, hranjenog na majčinom mlijeku, ubuduće će biti bolje kontrolirano. 'Certifikat, znači, za prodaju paške janjetine mogu dobiti samo gospodarstva koja uzgajaju isključivo pašku ovcu, što se može provjeriti, znači, u jedinstvenom registru domaćih životinja Republike Hrvatske', kaže Ante Čemeljić iz Udruge proizvođača paške ovce „Rogujica".

Znati ćemo što jedemo

To će uzgajivačima i kupcima donijeti veću sigurnost. 'Vrijedno je zato jer nitko više ne može prodavati pod paškom janjetinom. Prodavali su tu kod Zadra, po Lici pod paškom janjetinom. Sad se zna da je to otočka, naša', kaže Šime Tičić s Paga. I koja je nakon 8 godina postala prva vrsta zaštićene janjetine u Hrvatskoj.

Za oznaku zemljopisnog porijekla još se bori međimursko bučino ulje, a za oznaku izvornosti međimursko meso z'tiblice, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, kao i ono otoka Korčule. Šoltansko i krčko maslinovo ulje, te meso istarskog goveda.

Poput paške janjetine, to će biti kandidati i za europsku zaštitu. A ujedno i hrvatski aduti
na europskom stolu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook