Kakve sve puste ostvaruju

Od kolijevke pa do groba, najljepše je studentsko doba!

Slika nije dostupna
Studentsko doba, osim poveće količine gradiva, koje se treba apsolvirati, donosi i razne blagodati, koje studenti uživaju. Otkrili smo neke od stvari na koje studenti ostvaruju popust u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Studenti na mnoge stvari ostvaruju popuste. Provjerila sam kakvo je stanje u 3 hrvatska grada, Zagrebu, Rijeci i Splitu. Popusti su raznorazni.

U Zagrebu se tako, primjerice, studentima nude popusti u kazalištima, muzejima i na izložbama, pa su cijene za malo kulturnog uzdizanja i više nego povoljne za studentski džep, od 30 do 50 posto jeftinije od standardnih. Nude se i popusti u pojedinim dućanima s odjećom, u frizerskim i kozmetičkim salonima, čak i u ponekim kafićima, u kojima je cijena kave prilagođena studentskom standardu. Popusta ima i u kopiraonicama, koje printaju i kopiraju skripte i ostalu ispitnu literaturu po ponešto povoljnijoj cijeni. Popust se može ostvariti i u knjižarama, a i upisnina za knjižnice je upola jeftinija. Gradski prijevoz, iako više nije besplatan, kao ranijih godina, opet je znatno jeftiniji od onoga, koji plaćaju ostali građani. Postoji i subvencija u iznosu od 147 kuna, za studente koji žive u podstanarskim stanovima. Na količinu i iznos raznoraznih popusta, koji se nude studentima, studenti se doista ne mogu požaliti.

U Splitu je ponešto drukčije stanje. Popusta ima, ali znatno manje nego u Zagrebu. Popust se može ostvariti u kazalištu, na raznim izložbama i muzejima, a on i ovdje iznosi 30 do 50 posto. I multipleksi kina također nude popuste, pa se u sva tri navedena grada u kino može ići po povoljnijoj cijeni. Postoje i popusti za gradski prijevoz, kao i skriptarnice i kopiraonice, koje također studentima nude nešto povoljniju cijenu svojih usluga.

>> Jeste li svjesni koliko je sport dobar za vas?!

U Rijeci je slična situacija. Gradski prijevoz, kazalište, izložbe, muzeji, kino... Pojedini kafići i klubovi također nude popuste. Riječki su mi studenti kazali kako čak i za prijevoz taksijem ostvaruju popust. Ono gdje se također ostvaruje popust jest subvencija na stanarinu. Ukoliko studenti žive u podstanarskim stanovima, primaju mjesečnu subvenciju od 140 kuna.

Svi studenti još ostvaruju i popust na prehranu, pa se, posjedovanjem iksice mogu jako jeftino hraniti u menzama. Prosječan ručak košta od 6 do desetak kuna. Popusti se još ostvaruju na prijevoze vlakom i duplo su jeftiniji od standardnih, pa tako, primjerice, povratnu kartu vlakom od Zagreba do Splita studenti dobiju za 180, umjesto 360 kuna. I pojedini autobusni prijevoznici nude popuste, međutim, ti su popusti znatno manji od željezničkih, pa iznose 10 do 30 posto. Dovoljno je samo pokazati iksicu ili indeks i biti redovni student i uvjeti za ostvarivanje popusta su tu.

Imate li vi slične popuste u svojim gradovima? Na što ih najčešće koristite? Pišite nam na moj.report@novatv.hr

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme