Nevrijeme u Istri

VIDEO Pogledajte kako more baca barke u Rovinju, jedan istarski grad potopljen

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Oborinski vlak poplavio je područje sjeverozapadne Istre. U Sloveniji jake oborine otežavaju promet. U Kopru su neke ulice pod vodom.

Prema podacima Istrameta, u vrlo nestabilnoj jugozapadnoj struji u četvrtak ujutro došlo je do razvoja takozvanog oborinskog vlaka na krajnjem sjeverozapadu Istre, gdje je Bujštini lokalno donio više od 115 mm kiše.

"Da se formirao oborinski vlak koji će donijeti ekstremne količine oborina, bilo je jasno već jutros, a prema izvještajima s terena, najteže su pogođeni Kopar i Umag, u kojima su brojne prometnice bile pod vodom", javili su iz Istrameta.

Dodaju kako je oborinski vlak pojava u kojoj serija konvektivnih oluja prolazi istom putanjom zbog prisutnosti nestabilne atmosfere i fronte, a zbog kontinuirane konvekcije i regeneracije oblaka to može rezultirati obilnim oborinama na lokaliziranom području, što nerijetko uzrokuje poplave. U nastavku dana očekuje nas slično vrijeme, ali uz vrlo nejednolik raspored oborina, javljaju iz Istrameta.

Stanje u Sloveniji

Na nekoliko dionica brze ceste Izola-Škofije promet je jako otežan zbog jakih oborina i vode na prometnicama. 

Poplavljene su magistralne i regionalne ceste. Potpuno je blokirana cesta Obrov - Kozina, promet je blokiran na cestama Kopar - Dragonja, Bertoki - Sveti Anton, Pivka - Ilrska Bistrica pri Ribnici, a promet se odvija jednosmjerno na cesti Bertoki - Koper, javlja 24uhr.

"Vozačima ne savjetujemo odlazak na obalu, ako to nije prijeko potrebno zbog trenutne situacije i brojnih problema na cestama", kažu u prometno-informativnom centru Slovenije. Također su upozorili vozače da bi zbog trenutnih vremenskih prilika na cestama mogla biti veća količina vode. Prilagodite brzinu vožnje uvjetima i održavajte sigurnosni razmak.

 

 

Narančasto upozorenje, koje je Arso izdao za cijelu zemlju zbog predviđenih obilnih oborina, vrijedi do petka ujutro.  

Pročitajte i ovo Stigla promjena u Njemačkoj FOTO Pao je prvi snijeg, za vikend se očekuje dva do tri metra: "Brzo je eskaliralo"

Pročitajte i ovo neobična duga FOTO Dramatično svitanje i spektakularni prizori nad Zagrebom

 

Povezane teme