Nikad veće razlike

Ovo je lista najmoćnijih putovnica: Hrvatska na rekordno visokom mjestu, pogledajte gdje su nam susjedi

Ilustracija Foto: Bruno Konjevic/Cropix
Objavljena je nova rang lista najmoćnijih svjetskih putovnica, razlika između najjačih i najslabijih nikad nije bila veća.

Singapurska putovnica proglašena je najmoćnijom na svijetu jer se njome može bez vize otputovati u 195 država. Tu joj je dijelio Henley Passport Index (HPI), koji koristi podatke Međunarodne asocijacije za zračni promet (IATA), i koji već 19 godina što je potrebno da bi se otputovalo u 227 zemalja i teritorija širom svijeta.

HPI, između ostalog, nudi uvid u to koliko građani mogu putovati bez viza – od 2006. godine se prosječan broj destinacija kojima se može putovati bez vize gotovo udvostručio s 58 na 111, ali razlika u slobodi putovanja između najmoćnijih i najslabijih putovnica nikad nije bila veća.

Nakon Singapura, na drugom mjestu po snazi nalaze se putovnice Japana, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske, koje omogućuju bezvizno putovanje u 192 destinacije. Na trećem su mjestu Južna Koreja, Švedska, Finska, Austrija, Irska, Luksemburg i Nizozemska, čiji građani bez vize mogu putovati u 191 destinaciju.

Pročitajte i ovo Prevezeni u bolnicu FOTO Radnike u Zagrebu zatrpao ordon, pukla plinska cijev

Odmah iza tih država su Velika Britanija, Novi Zeland, Norveška, Belgija, Danska i Švicarska, čije putovnice omogućuju bezvizno putovanje u 190 destinacije. Peto mjesto dijele sa 189 destinacija dijele Australija i Portugal. Na dnu ljestvice nalazi se Afganistan, čija putovnica omogućuje putovanje u samo 26 zemalja bez vize, što je najniži rezultat u povijesti indeksa.

Hrvatska zauzima visoko 11. mjesto, što njezinim građanima omogućuje bezvizni odlazak u 183 zemlje. Ovo je najbolji rezultat Hrvatske dosad – u 2023. godini bila je na 18. mjestu, a godinu ranije na 17, kada su građani bez vize mogli putovati u 174, odnosno 173 destinacije.

Što se tiče hrvatskog susjedstva, ispred nas su već spomenuta Italija, Mađarska sa 187 destinacije, koja je na 7. mjestu, i Slovenija sa 184 destinacije, zbog čega je na 10. mjestu.

Srpska putovnica je slabija od hrvatske i završila je na 34. mjestu sa 140 destinacije. Crna Gora je na 41. mjestu sa 128, a BiH je na 43. mjestu sa 123 destinacije.

Pročitajte i ovo Istraga u tijeku Tragedija u zagrebačkoj bolnici: Dječak (7) preminuo nekoliko dana nakon rutinske operacije, oglasio se ministar zdravstva Vili Beroš