požalili se na Facebooku

Obitelj ljetovala u Hrvatskoj pa doživjeli šok na granici: "Rekli su da nas mogu kazniti, a mi ni krivi ni dužni!"

Ilustracija Foto: Tonci Plazibat/Cropix
Obitelj se šokirala kada su im na granici rekli da im mogu naplatiti kaznu jer ih iznajmljivač nije sve prijavio u smještaju na Makarskoj rivijeri.

Turisti iz BiH koji su ljetovali na makarskom području umalo su kažnjeni na granici gdje su ih tražili dokaz da su bili na odmoru u Hrvatskoj. 

O svemu su pisali na jednoj Facebook grupi gdje su objasnili da već godinama ljetuju kod istog iznajmljivača i smještaj papreno plaćaju, ali je, kako je kasnije utvđeno, samo jednog člana obitelji umjesto svih četvero prijavio u sustav eVisitor. 

"Rečeno nam je na granici da nas sad mogu novčano kazniti. Mi ni krivi ni dužni bi trebali platiti kaznu", napisala je turistica u svojoj objavi na društvenoj mreži i pitala što tražiti od iznajmljivača kako se neugodna situacija ne bi ponovila.

Kazna im nije naplaćena, a u grupi se povela rasprava o tome zašto bi turisti odgovarali za nemar domaćina koji nije prijavio cijelu obitelj, odnosno sve goste. 

Policijski službenici u sustavu za praćenje turističkog prometa eVisitor mogu provjeriti gdje su turisti boravili.

Jedan od mogućih razloga za zaobilaženje zakona kod registriranih iznajmljivača je paušalni porez na dohodak koji iznajmljivači plaćaju od 20 do 200 eura po krevetu godišnje. Ako tijekom tekuće godine iznajmljivač pruži usluge smještaja u vrijednosti većoj od 40.000 eura automatski ulazi u sustav PDV-a pa se brojni služe trikovima kako bi ostali paušalci.

Stoga je od iznajmljivača najbolje tražiti račun/potvrdu na kojoj stoji točan broj osoba, dana boravka te datum i iznos plaćanja smještaja.

Pročitajte i ovo Nerazjašnjena nesreća Oglasio se predsjednik Milanović: "Hitno moraju objasniti što se događa!"

Pročitajte i ovo Otapanje permafrosta "Vrata pakla" u Sibiru sve su šira, znanstvenici upozoravaju na potencijalnu klimatsku katastrofu