Hrvati obilježili blagdan

Mnogi pohrlili u najveće svetište na istoku Hrvatske, vjeruju u čudotvorne moći Gospe od Utočišta: "Ona je sama odabrala ovo mjesto"

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Blagdan Velike Gospe obilježava se tijekom dana diljem zemlje. Kako su blagdan obilježili u Aljmašu, a kako u Sinju, provjerile su ekipe Dnevnika Nove TV.

Diljem Hrvatske obilježava se blagdan Velike Gospe. Vjernici cijelog dana hodočaste u sva marijanska svetišta s nakanama i molitvama Gospi.

Završila je posljednja misa koja je u Aljmašu, najvećem svetištu na istoku Hrvatske, okupila mlade obitelji, malu djecu jer njima je tradicionalno i posvećena, a prvi put Blagdan Velike Gospe završit će duhovnim koncertom.

Nastupit će grupa Noel, želja je svetišta privući mlade, ali i napraviti zaokret u načinu na koji se obilježava ovaj blagdan. Tako ove godine u Aljmašu nije bilo ražnjeva s prasetinom ni janjetinom, bilo je hrane, ali na jedan drukčiji način jer se naglasak želi zadržati na duhovnosti i duhovnoj hrani.

Vjernici kažu da su to upravo i dobili, kroz svetište ih je prošlo oko 70.000 tisuća, što je je polovica svih hodočasnika koji kroz Aljmaš prođu tijekom godine. Poklonili su se Gospi, zatražili zdravlje za sebe i svoje obitelji jer upravo se uz Gospu od Utočišta veže vjerovanje u njezine čudotvorne moći ozdravljenja.

Priča Aljmaša

Svako svetište u Hrvatskoj ima neku svoju priču, a ona aljmaška je po mnogočemu zanimljiva. Ovo svetište, ako je vjerovati legendi, Gospa je odabrala sama. Njezin kip su prije više od tristo godina, spašavajući ga pred Kalvinima, baranjski Isusovci pustili niz Dunav, a on se zaustavio upravo ovdje i tako je nastalo svetište Gospe od Utočišta.

Taj je kip kasnije izgorio, ovaj današnji izrađen je u Beču na traženje biskupa Strossmayera, a i uz njega se veže jedno čudo i to iz Domovinskog rata kada je tadašnja crkva sravnjena sa zemljom, a kip je, nakon više od godinu dana pronađen gotovo netaknut ispod ruševina i zahvaljujući mirovnim snagama spašen je i vraćen nakon mirne reintegracije.

Puno je povijesnih preokreta bilo u svetištu, gradile su se nove crkve, izrađivali novi kipovi, ali štovanje Gospe opstalo je i traje punih 320 godina", izvijestila je za Dnevnik Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo Velika gospa S oltara marijanskih svetišta odaslane poruke vjernicima: Kritizirali društvo, pravo žene na izbor i rodnu ideologiju

Velika Gospa u Sinju

U Sinju je s fra Joškom Kodžomanom, ravnateljem Franjevačke gimnazije i Sjemeništa u Sinju, o obilježavanju Velike Gospe razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

Na misi, koja se održala na otvorenome, bilo je mnoštvo ljudi, posebno mladih.

O ulozi vjere u životima mladih, fra Kodžoman rekao je da su mladi, s obzirom na okolnosti, sjajni.

"Odiševljen sam njihovom energijom, skromnošću i vjerom koju pokazuju u napornim hodočašćima", rekao je.

"Neki nisu hodočastii samo iz 30 kilometara udaljenog Solina već su prešli i po 200 kilometara. Za to treba imati veliki motiv. Treba mlade u tome podržati.

Pročitajte i ovo Upitan i o tragediji Ministar Anušić: "U mir danas treba ulagati i investirati"

Prema recentnim statistikama u Hrvatskoj postoji trend možda i suprotan Europskom, a to je da su mladi religiozniji i da više vjeruju Crkvi i više od roditelja te da pokazuju da dolaze iz zdravih obitelji", rekao je fra Kodžoman.

U Sinju se molilo u četvrtak i za pomoć Vlade mladima i mladim obiteljim kako ne bi morali iseljavati. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

 

Povezane teme