Obilježavanje blagdana Velike Gospe

Slika nije dostupna
U cijeloj Hrvatskoj danas se obilježava svetkovina Velike Gospe. Tijekom prošle noći brojni su vjernici pješice hodočastili ka marijanskim svetištima Sinju, Aljmašu, Mariji Bistrici. Više u video prilogu.

Slavlje u Aljmašu

Na proslavi blagdana Velike Gospe u jednom od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj - u Aljmašu prijepodne se okupilo oko 50 tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske, a do kraja dana to će svetište pohoditi još vjernika.

Središnju blagdansku misu, u nazočnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa, predstavnika grada i županije te vjernika iz svih krajeva Hrvatske, predvodio je đakovački i srijemski biskup Marin Srakić, koji je u propovijedi govorio o značenju obitelji koja je danas u teškoj moralnoj i materijalnoj krizi. Upozorio je da je obitelj zamah društva, života i Crkve te da je nužna duhovna obnova i obitelji i cijeloga društva.

Osječko-baranjskome županu Krešimiru Bubalu i saborskome zastupniku Branimiru Glavašu izrazio je zahvalnost za veliku pomoć u obnovi aljmaškoga Svetišta Gospe od Utočišta, teško stradaloga u velikosrpskoj agresiji.

 Umjesto Glavaša, koji je u pritvoru zbog sumnje da je počinio ratni zločin, zahvalnicu je primio njegov sin Filip. Biskup je zahvalnicu dodijelio i hrvatskoj Vladi, koja je također novčano pomogla u obnovi, a bit će joj naknadno uručena.

Završene su sve tri faze izgradnje aljmaškog svetišta, čija je crkva izgrađena godine 1704., a u ratu je do temelja srušena. Osim nove crkve, izgrađen je hodočasnički plato i uređen je okoliš, a izgrađen je i križni put koji je 50-ih godina srušila bivša JNA, istaknuo je aljmaški župnik i upravitelj tog svetišta Ante Markić.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo izjavio je da je Županija u obnovu aljmaškog Svetišta uložila više od tri milijuna kuna te da će i dalje ulagati jer je riječ o "mjestu gdje je ljubav oduvijek pobjeđivala mržnju i gdje se Gospi hodočasti više od tri stoljeća".

Mnogobrojni su hodočasnici u Aljmaš došli pješice iz svih dijelova Slavonije i Baranje. Na putu do Svetišta u Aljmašu se pojavilo više tisuća letaka potpore Branimiru Glavašu. Na njima je pisalo "locirati, identificirati, uhititi, transferirati" te malim slovima "izdajničke sluge". Kako se ta rečenica povezuje s Vladimirom Šeksom, novinari su predsjednika Sabora zamolili za komentar, no on je odbio to komentirati, ističući kako za blagdan Velike Gospe nije primjereno
služiti se takvim stvarima. 

Obilježavanje Gospe u marijanskom svetištu Dragotinu

Tisuće vjernika, u povodu blagdana Velike Gospe, još od sinoć hodočaste u staro marijansko svetište u
Dragotinu, udaljeno od Đakova desetak kilometara.

Crkva u Dragotinu stara je sedam stoljeća i nadživjela je turska osvajanja i razaranja. To je marijansko svetište najstarije u tom dijelu Hrvatske, a u Domovinskom ratu jedino u tom dijelu nije bilo okupirano.

Središnje misno slavlje u dragotinskom svetištu predvodio je
đakovački i srijemski biskup Marin Srakić, a svoju je propovijed posvetio Blaženoj Djevici Mariji i njezinoj zaštitničkoj ulozi nad obitelji. "Obitelj je najidealnija sredina u kojoj se mlada osoba može razvijati i izgrađivati za život", rekao je biskup Srakić, upozoravajući pritom na sve veći problem rastava i djecu koja rastu uz rastavljene roditelje. 

"Stojimo danas pred Gospom da se, pod njezinom zaštitom, blagoslove sva djeca i mladež. Obitelj treba biti na prvome
mjestu svima koji poštuju život i vole djecu jer je ona najsnažnija brana protiv naleta kolektivizacije", poručio je biskup Srakić.

Misna slavlja nastavljena su u Dragotinu tijekom dana, a posljednja misa danas će se služiti u 18 sati.