Nabavit će ih još

Novi uređaji postavljeni na granici: "Već su se stopili s prirodom, dosežu 10 metara u zrak i otkrivaju ilegalne migrante"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Graničnoj policiji u nadzoru kretanja na granici pomažu nove termovizijske kamere, njih deset. Već je najavljena nabava dodatnih kamera. Kako se na kamere navikava policija, provjerio je novinar Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Granična policija bogatija je za deset termovizijskih kamera na prikolicama s pripadajućim terenskim vozilima. Odmah idu na teren, mogu u nadzoru granice imati domet od čak deset kilometara. Nabava je sufinancirana iz Fonda za integrirano upravljanje granicama.

"Bit ćemo brži bit ćemo efikasniji. Postojat će potreba za racionalnijim korištenjem ljudskih resursa. Dakle svaki ovaj sustav zamjenjuje jedan znajčajan policijskih službenika. Ako uzmete raspon od 10 km, možete sami promisliti kolko bi to značilo angažmana policijskih službenika", rekao je ministar Božinović.

"Ukupno za pokrivenost od 75 posto van naše vanjske granice sa tehničkim uređajima."

A kakvima su se pokazale na terenu?

"U svim policijskim upravama za koje su termovizijske kamere bile planirane, već su se stopile s prirodom", rekao je novinar Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić koji je na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinomu mjestu Bogovolja razgovarao s Mariom Kosom iz policijske postaje Cetingrad.

"Kamere su nam od velike pomoći, možemo na vrijeme detektirati osobe koje se kreću u smjeru državne granice", rekao je Kos.

Potom je objasnio kako uređaj funkcionira, a odgovorio je i na pitanje o autonomnosti uređaja.

"Kamera se može u roku od pola sata prebaciti na novu lokaciju, u slučaju potrebe. Njime se može upravljati i iz koordinacijskog centra u policijskoj postaji, na daljinu. U dosadašnjim akcijama jako nam je pomogao jer na vrijeme možemo uočiti prijetnju i reagirati", objasnio je Kos.

Antena nadzorne kamere može se razvući gotovo deset metara u zrak, a novost je i Starlink opcija slanja slike u sva policijska središta, neovisno o postojanju signala.

I pomoćnik načelnika pogranične policije Cetingrad Josip Kuterovac prokomentirao je statistiku.

"Kao i sva oprema koju policija posjeduje, naročito termovizijske kamere s prikolicom nam uvelike pomažu u nadzoru državne granice kao i pravovremenom detektiranju osoba koje nezakonito pokušavaju prijeći državnu granicu", rekao je Kuterovac.

"Trenutačna situacija je zadovoljavajuća, evidentan je pad nezakonitih pokušaja prelasak državne granice. Granična policija raspolaže dovoljnim brojem službenika i kvalitetnom opremom", rekao je pomoćnik načelnika.

Ministarstvo unutarnjih poslova najvilo je pak da će se do krja godine naručiti još kamera kako bi cijeli teritorij državne granice bio pokriven i time spriječili ilegalni ulasci u zemlju.

  Pročitajte i ovo Strava u vikendici Mještani šokirani zbog smrti trojice muškaraca: "Bili su iskusni u vrenju". Reporterka Dnevnika Nove TV doznala: "Scena je bila prilično potresna"

  Pročitajte i ovo Sve je snimljeno VIDEO "Pronađen si, prijatelju": Policija s rotirkama uz auto iz Srbije čiji je vozač pokazivao tri prsta

  Pročitajte i ovo Teška nesreća na Maliju Sudarili se autobus i kamion: Poginulo 14 osoba, 20 ozlijeđenih

   

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.