Borba za Europski parlament

Građani se spremaju za birališta, a Nova TV priprema izborni specijal: "Bit će zanimljiva i napeta večer"

U nedjelju 9. lipnja građani izlaze na još jedne izbore – one za Europski parlament. Nova TV će i ovog puta, tijekom cijelog dana, donositi informativne emisije u kojima će pratiti tijek izbora. O tome zašto su ovi izbori važni te zašto bismo trebali iskoristiti svoj glas, reporterka IN Magazina Matea Šlogar razgovarala je s poznatim licima Nove TV.

Birači diljem zemlje u nedjelju odlučuju kojih 12 zastupnica i zastupnika odlazi na mandat u Bruxelles. Osim informativnih emisija tijekom izbornog dana, očekuje vas i večernji izborni specijal, kojim će vas voditi Sabina Tandara Knezović i Hrvoje Krešić.

"Pripremamo jako zanimljiv specijal sa super gostima. Bit će s nama Marijana Grbeša-Zenzerović, Ivana Petrović, Boris Jokić i naša Gabrijela Kišiček. Analizirat ćemo tu cijelu večer i s njima i s izbornim rezultatima bit će to jedno zanimljivo i napeto večer", najavila je Tandara Knezović.

"Ljudi možda to ne osjete, ali mislim da nekih 70 posto svih zakona, uredbi, direktiva koje se donesu u Europskom parlamentu prolazi kroz Hrvatski sabor i njih osjetimo u svojim životima iako toga nismo svjesni", objasnio je Krešić.

Pročitajte i ovo EU izbori Velika analiza: Ugledni medij kaže da će ovih 12 političara ući u Europski parlament

Poput svakodnevnih stvari, kao što su punjači za mobitele, sve do novca iz europskih fondova ili useljeničke politike. Iz Bruxellesa će najnovije i najrelevantnije informacije vezane uz europske izbore donositi reporterka vanjske politike Jasmina Bojić.

"Ja ću biti u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Najavljeno je da će tamo biti čelnici političkih grupacija. Očekujem da će to biti jedna iznimno zanimljiva, dinamična večer kroz koju ćemo mi doznati u svih 27 zemalja članica tko će sjediti u novom sazivu Europskog parlamenta", rekla je.

Pročitajte i ovo Za Dnevnik Nove TV Marijana Grbeša Zenzerović o EU izborima: "Po prvi put ćemo sad vidjeti efekt spuštanja dobne granice"

To ovisi u kojem će se smjeru kretati politika Europske unije.

"Hoćemo li se više baviti borbom protiv klimatskih promjena ili migrantima, sigurnosti, obranom? Tako da je zaista važno da građani iskoriste svoje biračko pravo", istaknula je Bojić.

Važno da je u Bruxelles pošaljemo najbolje ljude koji znaju kako Parlament funkcionira, napomenula je urednica vanjske politike Ivana Petrović.

"Europski parlament nema neke ogromne ovlasti, ali ima nekoliko bitnih za sve građane EU, osobito za male članice, kojima je članstvo donijelo puno. Prva stvar je da se proračun Europske unije ne može donijeti bez da ga Parlament ne raspravi i ne izglasa. Naravno, potvrđuje i Europsku komisiju", pojasnila je.

Pročitajte i ovo Borba za parlament Što uspon krajnje desnice znači za Europsku uniju? Nekadašnjim strankama s margine predviđa se velik uspjeh

Smatra da je dobro da neki od zastupnika budu iz mlađe generacije, no vrlo je važno imati ravnotežu sa starijima i iskusnijima.

"Ja smatram možda i najuspješnijom zastupnicom gospođu Ružu Tomašić, koja je otišla u mirovinu u pola mandata radi toga što je njezina rezolucija o malim ribarima na putu da postane zakon", rekla je Petrović.

Zato u nedjelju ne zaboravite iskoristiti svoj glas, ali i pratiti izbore na Novoj TV.