Srušena ponovljena odluka

Nova pravna runda: Vrhovni sud vratio na početak postupak oko zastava Hoda za život

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Vrhovni sud još jednom je srušio ponovljenu odluku Županijskog suda u Zagrebu u slučaju tužbe udruga Vigilare i U ime obitelji protiv Grada Zagreba zbog diskriminacije, izvijestili su iz Udruge u ime obitelji. O predmetu će odlučivati isti sud, samo drugi sudac, dodali su. Podsjetimo, povod tužbe bila je odluka Tomislava Tomaševića o zabrani isticanja zastava udruga u Zagrebu za vrijeme "Hoda za život" i dozvola za postavljanjem zastava duginih boja tijekom Parade ponosa 2022. godine.

Nakon tri godine, dvije presude Županijskog suda u Zagrebu i dvije presude Vrhovnog suda predmet zastave je opet na početku, kažu u udruzi U ime Obitelji.

O tužbi udruga Vigilare i već spomenute zbog diskriminacije protiv Grada Zagreba koji je odlukom gradonačelnika zabranio postavljanje zastava za vrijeme Hoda za život istovremeno dopuštajući zastave duginih boja dok se održava Parada ponosa, odlučivat će opet Županijski sud.

"Jako nam je drago da je Vrhovni sud stao po drugi put na stranu građana protiv samovolje političara i diskriminacije. Mi smatramo da su ljudi iz Možemo! oni koji su se zalagali protiv diskriminacije i bacali se po podu protiv diskriminacije, a sada se zakona ne drže", kaže Željka Markić izudruge U ime obitelji.

Sve je počelo 2022., pojašnjavaju, kada je Gradski ured za komunalne poslove dozvolio isticanje zastava na nekoliko lokacija u gradu za vrijeme Hoda za život kao i za vrijeme Parade ponosa. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević pet dana prije Hoda donosi Uputu temeljem koje uskraćuje suglasnost Hodu, ali ne i Prideu za stavljanje zastava. Konzervativne udruge to smatraju diskriminacijom. Neki građani smatraju da bi trebalo biti unificirano, da bi i jedni i drugi trebali dobiti isto pravo.  

Uslijedilo je loptanje presudama nižeg i višeg suda. Županijski sud je prvo odlučio kako diskriminacije nema jer je Uputa legalni akt gradonačelnika te je udrugama dozvoljeno postavljanje štandova na gradskoj površini bez naknade, stoji u presudi. Vrhovni sud je poništio to rješenje zbog manjka dokaza. Županijski sud u drugom pokušaju ne odustaje i ponavlja da diskriminacije nije bilo. Svoju odluku i u drugom pokušaju ponavlja i Vrhovni sud - kako temeljem činjenica postoji vjerojatnost da je diskriminacije bilo. Iz Grada kažu da presudu nisu dobili.

“Nismo još službeno dobili presudu pa ćemo je moći komentirati kad je dobijemo i proučimo. Ono što možemo načelno reći jest da nema govora o diskriminaciji te da postavljanje zastava različitih manifestacija na gradske jarbole nije vezano uz pravo na prosvjed i slobodu govora", poručuju iz Grada.

Proces sad kreće ispočetka na Županijskom sudu - samo s novim sucem.

Pročitajte i ovo Bizaran incident Putnica otvorila kutiju s hranom, a zbog onoga što je vidjela avion je morao hitno sletjeti

Pročitajte i ovo Objavio HALMED Povlači se lijek za visoki krvni tlak, bolesnici se trebaju javiti liječniku