Nova nordijska kuhinja preuzela je na jedan dan Westinovu kuhinju. Pokazujući nam što sjevernjaci jedu prvo su nam dali snijeg od graška. 'Napravim ovo pomoću jendog proizvoda i malo čarolije', rekao je danski kuhar Anas.
Pa jedu i čarobna jaja, ni kuhana ni pečena. Nego grijana. 3 sata na 62 stupnja. Bjelanjak bacaju, kažu, važno je da izgleda lijepo i da je ukusno. Primjenjivo čak i na, najmasniju omegom 3, haringu. 'Marinirana je nekoliko mjeseci', rekao je švedski kuhar Kenneth. 'Vrlo je mekana i ukusna', dodao je.
Kao i svinjska porebrica, koju će speći u vlastitoj masnoći. 'Sva ova mast će se otopiti i postat će hrskavo. Možete to i kod kuće', rekao je danski kuhar Simon. I kruh vole hrskav. 'Pečemo ga u pećnici na niskim temperaturama pod pritiskom. Stisnemo ga s pladnjevima s obje strane', objasnio je Anas. A pladanj sa svinjetinom upravo je izvađen.
'A ovo je najjeftinji dio svinjetine. Nitko ga ne želi, rade kobasice iz ovoga. A kad možete napraviti ovo, a ukusno je, zašto ne biste? I to je cijela filozofija nordijske kuhinje. Uzmimo što je tamo, što je svježe, što još nije iskušano. Pokušajmo to iskoristiti', rekao je SImon i dodao da nemaju vremena jesti dok kuhaju.
Kao ni njihovi narodi - vremena za desert. 'Imate prekrasne slastice u Hrvatskoj. Mi, Danci se s vama tu ne možemo usporediti. Nemamo kulturu odlaska na kolač, niti kulturu odlaska na kavu, što je tužno', rekli su kuhari.