NHS poziva članove da izađu na izbore

Slika nije dostupna
Nezavisni hrvatski sindikati ne preporučuju svojem članstvu ni javnosti za koga glasovati na predstojećim izborima, ali pozivaju sve, a ponajprije svoje članove, da izađu na izbore i biraju.

Ovo je bila poprilično prljava kampanja i mnogi postupci kandidata zaslužuju svaku osudu, te mogu kod birača probuditi otpore, pa čak i gađenje, ali to ne smije rezultirati odustajanjem, jer onda će netko drugi za nas odlučiti, ističe NHS u priopćenju.

Na predizbornu kampanju potrošeno je puno više od 100 milijuna kuna u zemlji u kojoj je tridesetak posto građana siromašno, gdje obiteljima mjesečno za pokriće troškova nedostaje 25-30 posto potrebnih sredstava, gdje je 65 posto plaća ispod prosječne, a više od 60 posto umirovljenika prima mirovinu do 2.000 kuna.

Tu su još i četrdesetak tisuća radnika na najnižoj plaći, između 10.000 i 20.000 radnika koji rade a ne primaju plaće, od oko 250.000 nezaposlenih tek ih neznatan dio prima naknadu za nezaposlene koja ne može prijeći 1.200 kuna, liste čekanja za specijalističke preglede u bolnicama, zastarjeli i neispravni dijagnostički uređaji.

Nakon izbora treba hitno donositi i mijenjati zakone zbog
usklađivanja s EU-om, usvojiti Zakon o minimalnoj plaći, izmijeniti zakone o radu, privatizaciji i organiziranom radničkom dioničarstvu, te presložiti zakone o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju.

Vjerojatno će Hrvatska u mandatu nove Vlade postati članicom EU a nije svejedno hoće li tamo ući na koljenima i biti slijepo crijevo ili kao zemlja dovoljno snažna za konkurentno tržište i moćno političko okruženje, ističe NHS.