ZAGAĐENJE

Neretva bi u Hrvatsku mogla donijeti hrpu otpada nastalog nakon poplava u BiH

Zbog katastrofalnih poplava u BiH, u Neretvu su dospjele goleme količine otpada, pa se postavlja pitanje - hoće li taj otpad doći do Hrvatske? U dolini te rijeke nadležni kažu kako sve drže pod kontrolom da ne bi došlo do velikog zagađenja i katastrofalne štete za okoliš.

Dok je Neretva kod Jablanice zastrašujuće zagađena ogromnom količinom otpada, nizvodno kod Opuzena rijeka je promijenila boju, ali krupnog otpada nema. Tako barem tvrdi lokalno stanovništvo. Primjetili su mutniju vodu, ali da je to uobičajeno. Smeće koje pluta na ušću poput plastičnih boca je, ističu mještani, uzrokovano ljudskom nebrigom i nema veze s poplavama.

"Ovaj dio ovdje gdje trenutno lovimo nije baš najčišči, baca se dosta po podu i boca i papira kao što možete sami vidjeti.” izjavio je za Dnevnik Nove TV opuzenac David Petrović.

Većina otpada koji pluta u dijelu Neretve na području BiH – od kućanskih uređaja do plastike – zaustavi se na branama hidroelektrana Grabovica i Jablanica, ali ne sve.

"Došlo je do zaplinjavanja hidroakumulacija uzvodno od Mostara i došlo je do prelijevanja krune brane uslijed čega je na nizvodni dio Neretve došla veća količina naplavina." izjavio je Andrej Pavlović iz Hrvatskih voda za Dnevnik Nove TV.

U tijeku je uklanjanje tog otpada, a do novog zagađenja, ističe Pavlović, ne bi trebalo doći. Situaciju prate i iz gradske uprave. Tvrde da imaju informacije da se ispred hidroelektrane Grabovica uklanja otpad i da ne bi trebalo doći do onečišćenja.

Smeđa i zamućena Neretva uobičajena je za ovo doba godine i količinu oborina, a kad će se vratiti u prvobitno stanje ovisi o vremenskim uvjetima. Inače, na branama je, procjenjuje se, oko 50 tisuća kubika smeća, odnosno predmeta iz domova opustošenih u razornim poplavama i klizištima, a sanacija bi mogla potrajati oko mjesec dana.

Pročitajte i ovo Udar oluje Hrvat se javio s Floride: "Ljudi su pobacali smeće, namještaj, elektroniku ispred kuće..."

Pročitajte i ovo Stanje planeta Ozbiljno upozorenje: Na rubu smo globalnog kolapsa, jedan sustav posebno je pogođen

 

 

Povezane teme