'Jagodu treba nježno ubrati i da ima jedan centimetar peteljke, ona se ne smije iščupati, mora imati petiljku i posložiti u mjerice', objasnila je Jelka Fremund. Ako ste do sada mislili da ste kupovali domaću jagodu onda ste se prevarili, ili su vas prevarili, jer hrvatska jagoda tek sada je ustvari zrela za konzumiranje.
Crvena i slatka s plantaža kod Popovače ide odmah u izvoz. Braća Peraić, agronomi po struci cijeli život rade na zemlji. U voćarstvu su među vodećima. 'Počeli smo sa 100 tona, prošle godine 300, ove godine se nadamo oko 400 do 500 tona', rekao je dipl.ing. Krešo Peraić. 'Da bi se uspjelo morate biti uporni, mi smo 20 godina u ovom poslu i kada se sada vratim unazad onda se pitam kako smo neke godine preživjeli, ali bili smo mladi, ludi, uporni', dodao je.
>> Reuters o Pelješcu: Riblje farme će postati glavni izvor ribe
Upornost je potrebna i za branje. Redovi plantaža dugi, a treba izdržati sunce i vrućinu. 'Muškarci se znaju pojaviti, puni entuzijazma kao sada će zaraditi neke novce, ali odustaju brzo. Žene su upornije', rekao je kroz smijeh Krešo. Zainteresiranih za rad, kažu, uvijek ima. 50 je stalno zaposlenih, plus sezonci. I maloj općini Velika Ludina dobrodošli su.
'Naravno, nama znači puno jer općina u tome profitira na način da ljudi rade i zadovoljniji su', rekao je načelnik općine Dražen Pavlović. Stopa nezaposlenosti je tako mala. Radi se punom parom. Osim jagoda, za koje tvrde da su bolje i od vrgoračkih - kraj je pogodan i za uzgoj jabuka. Pa je čak i dan općine prilagođen njihovoj sezoni. Kriza i recesija ovdje su rijetka tema.
Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.