Izbori su sve bliže

Tko i kako financira predsjedničke kandidate? "Nemam tajkuna koji me vodi za ručicu"

Tko i kojim sredstvima financira aktivnosti predsjedničkih kandidata, provjerio je Dnevnik Nove TV.

Nakon što je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao da predsjedniku Zoranu Milanoviću kampanju financiraju Rusi, očitovanja svih mjerodavnih zatražit će i saborska tijela. Preciznije, saborski Odbor za nacionalnu sigurnost. Do tada - kampanja je neslužbeno već počela, a Dnevnik Nove TV pitao je predsjedničke kandidate tko i kojim sredstvima financira njihove aktivnosti.

Dok se ne razjasni finaciraju li Rusi Milanovićevu kampanju, njegove aktivnosti plaćaju građani, koji sve prate, ali i SDP.

Stranke to mogu činiti u sklopu redovne političke promidžbe, dok ne krene prava kampanja.

"SDP će financirati Zorana Milanovića kad počnu predsjednički izbori, Milanović je naš predsjednički kandidat, sve je čisto, postoji revizija i nemojte nasjedati na fake news", rekao je predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Prava kampanja počinje s danom objave liste kandidata za predsjednika, a većina je već odavno prisutna na terenu. Putuje se diljem Hrvatske.

Upitak kako on podmiruje sve nastale troškove, HDZ-ov kandidat Dragan Primorac kaže da sve radi sam imenom i prezimenom.

DIP je objavio vodič za finaciranje i u njemu stoji da se poseban račun za promidžbu može otvoriti i šest mjeseci prije predviđena roka za izbore, pa tako i prikazati troškove.

Kako podmiruje račune objasnila je Ivana Kekin iz Možemo!: "Predkampanjske aktivnosti financiram iz stranke Možemo! i od donacija građana. Od objave kandiature svakodnevno dobivam male donacije građana."

Na stranačku infrastrukturu računa i Mostov Miro Bulj: "Neće to biti nekakva sredstva u usporedbi s ovim kampanjama, ja ću obilaziti Hrvatsku kao i dosad. Po prvi put će narod moći glasati za narodnog predsjednika."

Jedina nezavisna kandidatkinja Marija Selak Raspudić sve si, tvrdi, sama financira: "Nemam tajkuna koji me vodi za ručicu, financiram se vlastitim sredstvima i donacijama. Ne trošim novac iz državnog proračuna i u ovo sam ušla iz uvjerenja i mislim da će vrednovati građani sadržaj, a ne nekakve PR trikove."

Utrci će se pridružiti i kandidatkinja DOMiNO-a Branka Lozo, koja kaže: "Putovala izvan Zagreba još nisam tako da putne troškove nisam imala. S aktivnostima ću početi možda za nekoliko dana. To ćemo skupljati i financirati u trenutku kada otvorim račun za tu namjenu."

Svi oni da bi se uključili u utrku, morat će prvo skupiti najmanje 10.000 potpisa.

Pročitajte i ovo Državni službenici Nova pravila za rad od kuće za dio građana: Država uvodi reda, pogledajte na koga će se odnositi promjene

Pročitajte i ovo Na jugu Libanona Izrael nasrnuo na UN-ovu bazu: "Tenkovima su probili naša vrata"