Razočarani mještani Kumrovca

Nekadašnja politička škola Josip Broz Tito propada

Slika nije dostupna
Titova rezidencija, Spomen-dom, nekadašnja politička škola Josip Broz Tito, najveći su objekti, svi s Titovim predznakom, i svi već godinama stoje neiskorišteni.

Najviše su ljutiti mještani jer im vrijedni objekti u vlasništvu države propadaju pred očima. Jedino im preostaje čekanje rezultata još jedne javne dražbe u nizu. Jedino što valja u nekadašnjem Spomen-domu u Kumrovcu jest novo ime ‘Znanstveno-studijski centar Kumrovec’.

Vrijedan objekt, izgrađen sedamdesetih, obuhvaća 90 tisuća četvornih metara i svake godine sve više propada. ‘Objekt je podijeljen u tri cjeline, u tzv. spomenički, smještajni i hotelsko-turistički, odnosno ugostiteljski dio. Od toga trenutno ništa nije iskoristivo’, rekao je Branko Gobac, direktor Spomen-doma u Kumrovcu.

I tako je posljednjih 20 godina. Do 2003. tu su bili prognanici, sada se u Spomen-dom minimalno ulaže. ‘Najteži dio je iščekivanje budućnosti, odnosno najteži dio je onaj da se objekt renovira, obnovi i da se stavi u funkciju, da onda počnemo raditi sve druge poslove za koje smo kvalificirani’, rekao je Gobac.

Za razliku od Spomen-doma, kojeg održava 20-tak ljudi, nekadašnja politička škola Josip Broz-Tito u potpunosti propada. ‘Pa žao mi je, normalno. Ne samo meni, svima koji ovdje živimo. Zaposlilo bi se ljudi, puno je nezaposlenih. Putuju u Zagreb za male plaće, ovo propada. 260 soba je unutra, kongresna dvorana, kino dvorana, atomsko sklonište, rekao je Miljenko Grah, ugostitelj iz Kumrovca.

I nekadašnja Politička škola, i Spomen-dom, u vlasništvu su države. Njihova je prodaja propala već nekoliko puta. ‘Ma to je katastrofa. Mogu reći da je to političko pitanje, ništa drugo. Ako oni nisu mogli u 15 godina riješiti zemljišne knjige, i to da se može prodati, onda neće nikada’, rekao je Slavko Efkeža iz Muzeja ‘Staro selo’.

Iako su lošim upravljanjem države najviše razočarani mještani, uništene objekte primjećuju i turisti. Nekadašnji Spomen-dom i Politička škola ponovno su na javnoj dražbi. Je li ovoga puta uspjela prodaja, znat će se idućeg mjeseca.