Priopćenje Vlade

Vlada se žestoko obrušila na Milanovića, objavili su dokument koji mu je poslao Anušić

Hrvatski vojnici, ilustracija Foto: Miroslav Slafhauzer/Cropix
Nakon što predsjednik Zoran Milanović nije dao suglasnost na odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u NATO aktivnosti za potporu Ukrajini (NSATU) jer želi "zaštititi Hrvatsku od rata", sada se o toj temi oglasila Vlada RH.

Vlada RH objavila je u srijedu u cijelosti Nacrt prijedloga odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO-ovoj aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU), koju je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić uputio predsjedniku Zoranu Milanoviću na prethodnu suglasnost, a koju je predsjednik uskratio.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

To je nužno kako bismo u cijelosti otklonili potpuno neistinite i zlonamjerne interpretacije o tome da je namjera sudjelovanja u NATO-ovoj aktivnosti 'slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu' ili 'uvlačenje Hrvatske u sukob s Rusijom', što su laži kojima Zoran Milanović kontinuirano, već godinama, zastrašuje javnost. Prije svega, važno je napomenuti da je Ministarstvo obrane u odluci već unaprijed predvidjelo da pripadnici OSRH ne mogu biti raspoređeni izvan teritorija država članica NATO-a, niti angažirani na teritoriju Ukrajine.

Sudjelovanjem u aktivnostima NSATU-a sveukupno bi do pet hrvatskih časnika, u razdoblju od 2024., 2025. i 2026., otišlo u Wiesbaden, koji se nalazi u Njemačkoj, a ne u Ukrajini. Nije niti predviđeno slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu, a Milanović je jedino ''spriječio'' pridruživanje pet ili manje hrvatskih časnika zapovjedništvu NSATU-a u Njemačkoj! Pritom njihova uloga tamo bila bi primarno logistička potpora i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu. Sama uspostava NSATU-a ima svrhu objedinjavanja i usklađivanja aktivnosti koje države članice NATO-a već rade, osobito u pogledu pružanja vojne pomoći, koju Hrvatska redovito pruža bilateralnim putem Ukrajini.

Usto, Odluku o pokretanju NATO-ove aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini donijele su države saveznice na Summitu NATO-a u Washingtonu u srpnju 2024. Na tom je sastanku Hrvatsku predstavljao Zoran Milanović, koji se tada mogao usprotiviti toj odluci, ali nije. Na summitu je zajedno s drugim šefovima država i vlada usvojio tekst Deklaracije, da bi onda na domaćoj sceni manipulativno iznosio drugačije stajalište. Dakle, bio je na Summitu u Washingtonu, usvojio zajednički tekst Deklaracije šefova država i vlada i u svom govoru se nije ogradio od osnivanja NATO-ove aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini.

Tekst iz Deklaracije šefova država i vlada usvojene na Summitu NATO-a u Washingtonu pročitajte u nastavku

I ovo svjedoči o Milanovićevom, po običaju nedosljednom i neiskrenom postupanju, a ujedno i štetnom za hrvatske nacionalne interese, jednako i kad je nazivao ''izdajnikom'' svakog onog koji glasa za pristupanje Švedske i Finske u NATO, da bi potom podržao njihovu kandidaturu.

Slijedom toga, jasno je da Hrvatskoj ne prijeti nikakvo uvlačenje u rat. Upravo je Milanović taj koji ovakvim potezima nepotrebno izlaže i dodatno izolira Hrvatsku na međunarodnoj sceni, rušeći njezin kredibilitet kao saveznice NATO-a. Time što pomažemo Ukrajini, koja brani svoju slobodu i zajedničke demokratske vrijednosti cijele Europe, ne ugrožavamo poziciju Hrvatske, već naprotiv, postupamo odgovorno i u skladu s našim nacionalnim interesima.

Čvrsto integrirana u okviru NATO-a, Europske unije, europodručja i Schengena, Hrvatska nije nesvrstana niti neutralna država, već je dosljedna u poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije, koja je prouzročila ubijanje civila i razaranje ključne infrastrukture u Ukrajini. Za razliku od politike Vlade, Milanović služi kao instrument za provođenje ruske propagande i slabi Hrvatsku poziciju kao saveznice u NATO-u.

Pročitajte i ovo Ogromna eksplozija Što su to Rusi bacili na Vovčansk? Internet gori: Upotrijebili su "Oca svih bombi"

Pročitajte i ovo "Građani ne trebaju strahovati" Susjedna zemlja podiže osiguranje vojnih objekata i tvornica streljiva: "Svjedočimo eskalaciji..."