Stanovnici i dalje u šoku

Nastavlja se istraga tragične pomorske nesreće: Sindikati se boje samo jednog i poručili - "Nećemo to dopustiti!"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Nastavlja se istraga tragične pomorske nesreće koja se dogodila u Malom Lošinju, u kojoj su smrtno stradala trojica pomorca Jadrolinije, a jedan je teško ozlijeđen. I dok istražitelji rade svoj posao - stanovnici Lošinja još su u šoku.

Nastavlja se istraga pomorske nesreće u Lošinju.

Čim je pristao u Mali Lošinj - posada broda Vladimir Nazor na čelu s kapetanom izišla je s broda i zapalila svijeće za poginule kolege s broda Lastovo koji su izgubili žibot u padu deset tona teške rampe. Osim kolega - svijeće pale i Lošinjani, stoljećima vezani za pomorstvo.

"Tragedija je i svi koji su pomorci, koji živimo u ovom malom mjestu koji ima svoju tradiciju u pomorstvu i brodogradnji nikome nije da nije kapnula suza za ovaj događaj", rekao je Anton Vunić, umirovljeni upravitelj stroja.

Brod Lastovo čija je posada smrtno stradala danas je prebačen u obližnje brodogradilište gdje se nastavljaju istražne radnje.

"Provest će se proces istraživanja, pisanje nacrta završnog izvješća. Rok je godinu dana, ali kao što sam rekla potrudit ćemo se da sa nacrtom izađemo do kraja ove godine", rekla je Alana Vukić, ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća

Sindikati se boje da će na kraju biti okrivljeni pomorci...

"Ako se sve pokuša svaliti na ljudski faktor i pomoraca definitivno ćemo reagirati prema europskim i svjetskim insiticijama. Ne mogu dopustit da se ovakva sramota svede na kolege jer oni to nisu zaslužili", rekao je Neven Melvan, Sindikat pomoraca Hrvatske.

Iz Jadrolinijinog sindikata ističu da su već upozoravali na probleme s flotom pogotovo starim brodovima.

"Tehničko održavanje brodova svedeno na minimum, to će vam potvrditi svaki pomorac Jadrolinije, jako loše održavanje i kupnja starih brodova što ističemo od prosvjeda 2022. u luci Gaženica", rekao je Ivan Srzentić, predsjednik Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije.

Strašan zvuk pada rampe dugo će pamtiti stanovnici Lošinja, ali i pomorci s Lastova. Među prvima u pomoć teško ozlijeđenom pomorcu koji je pao u more - skočio je vozač Hitne pomoći iz Malog Lošinja koji je stigao na intervenciju.

"Instinktivno sam donio odluku i činilo mi se kao jedina prava opcija, što je tako i bilo. Kroz glavu mi nije prolazilo apsolutno ništa, nego da ga što prije imobiliziramo, da što prije bude izvučen iz mora i da se preveze u Rijeku gdje će mu biti pružena adekvatna medicinska pomoć", rekao je  Hrvoje Jutriša, vozač NZHMP PGŽ ispostava Mali Lošinj.

Tri su života zauvijek izgubljena, dvije su osobe u bolnici. Ova tragedija ostavila je trag na svim pomorcima Jadrolinije ali i stanovnicima Lošinja i dugo će ostati u njihovu sjećanju iako - život ide dalje.

Pročitajte i ovo Čeka presudu Najrizičniji hrvatski zatvorenik pušten iz zatvora: Na slobodi je

  Pročitajte i ovo Za Dnevnik Nove TV Skočio u more kako bi pomogao unesrećenom pomorcu: "Instinktivno sam donio odluku, činilo mi se kao jedina prava opcija"

  Pročitajte i ovo zna se tko je poginuo Rampa na trajektu ubila je Marka, Denisa i Boška. Ovako je pričao o brodu koji mu je odnio život: "Ostarija mi je, ali..."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.