Nastavak sjednice

Obračun Mikulića i Marasa u Saboru: "Imao je poseban lift na poslu", "Vozio je bijesni Audi šesticu"

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Hrvatski sabor sjednicu je počeo u ponedjeljak, umjesto uobičajene srijede.

Pred zastupnicima naći će se prijedlog izmjena državnog proračuna za 2018. godinu, kojim će ukupni prihodi biti povećani za 144 milijuna kuna u odnosu na originalno planirane, te će iznositi 129,2 milijarde kuna.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako je najznačajnija promjena u rebalansu pitanje protestiranih jamstava danih Uljanik grupi, a efekt plaćanja po protestiranim jamstava procjenjuje na minimalno 2,5 milijardi kuna do kraja godine.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku smatra da su projekcije na kojima se zasniva prijedlog rebalansa proračuna za 2018. godinu prihvatljive i da su makroekonomska kretanja, unatoč smanjenju procjene rasta gospodarstva s prethodnih 2,9 na 2,7 posto, ostala povoljna. 

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

14:00 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak se u izjavi novinarima osvrnuo na govor neovisnog zastupnika Željka Glasnovića koji je medije nazvao moralnim tifusarima i rekao da imaju moralnu sidu, istaknuvši da je odgovornost na svakome od zastupnika, a da je na medijima da to adekvatno komentiraju.

"Nedavno sam čuo da vas je jedan zastupnik nazvao korisnim idiotima. Mislim da bi bilo dobro da takve zastupnike tretirate na odgovarajući način“, poručio je Jandroković novinarima.

Na primjedbu da Glasnovića nije opomenuo ni zaustavio, Jandroković je odgovorio da on „ljude pušta da govore što hoće, jedino ako netko nekoga osobno prozove, onda ga upozori“.

"Ovako za općenite rasprave, najbolji sud je sud građana i vas medija da takve zastupnike jednostavno tretirate na odgovarajući način“, smatra šef parlamenta.

"Svašta se može čuti s govornice. Svaki govor koji je neprihvatljiv nije dobrodošao u Sabor“, dodao je. Ocijenio je i da u Saboru ima izvrsnih rasprava i zastupnika koji se pripremaju za raspravu, ali i onih koji na ovaj način pokušavaju skrenuti pozornost.

"Pokušajte naći način da takvi ne uđu u prvi plan, nego oni koji se dobro pripremaju i dobro i korisno govore“, rekao je Jandroković.

12:30  SDP-ov zastupnik Gordan Maras odbacio je prozivke HDZ-ova Andrije Mikulića da je, dok je bio ministar, imao poseban lift kojim je odlazio u ured, te ustvrdio kako je na posao dolazio svojim automobilom, peugeot 507, dok je Mikulić "kao državni službenik u Ministarstvu gospodarstva, vozio "bijesni" audi 'šesticu'.

"Čovjek laže, laže da me netko dovodio u poseban lift", rekao je Maras, referirajući se na Mikulićeve tvrdnje da mu je, "dok je bio ministar, toliko bilo stalo do hrvatskog naroda, da bi ga vozač doveo u prizemlje Ministarstva, a imao je poseban lift kojim se penjao do svog ureda".

Mikulića proziva da je u to vrijeme vozio skupocjeni automobil, pa se pita kako je sebi to mogao priušititi državni službenik sa plaćom od 10 tisuća kuna.

10:25 Željko Glasnović parafrazirajući pitanje Kuda ideš Hrvatska?, koje je ranije postavila Anka Mrak Taritaš, ustvdrio da nam državu vode isti neokomunistički kadrovi koji su je vodili do 1990., da nam cijele institucije vode bivši komunisti.

'Imate državu kao predgrađe Londona, a niste sredili pravni sustav, komunisti nisu mogli sačuvati šugavu Jugoslaviju, neki sjede ovdje, dobili ste državu skojevaca, bivših kadrova, nikad nije provedena lustracija, dobili ste medije koje su moralni tifusari, imaju moralnu sidu', neke su od optužbi i uvreda koje je izrekao Glasnović.

10:10 GLAS-ova Anka Mrak Taritaš govorila je o prizivu savjesti ljekarnice koja je prošloga tjedna odbila jednoj Zagrepčanki izdati kontacepcijske pilule, za koji je žena imala uredan recept.

'Quo vadis Hrvatska? Otkud pravo ljekarnici da odlučuje za nekog drugog'', rekla je Mrak-Taritaš. 

10:05 Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović poručio je kako su i Istanbulska konvencija koju je Sabor nedavno donio i Marakeški sporazum o kojem se sada govori dokumenti koji su u suprotnosti s onim što suverenost svake države znači.

„Marakeški sporazum je dokument od 34 stranice i s 23 cilja, većina toga lijepo izgleda, govori se o migracijama, o suverenosti država, sprječavanju migracija, ali ima i poglavlje koje je jako interesantno, poglavlje broj 5, koje kaže 'poboljšati dostupnost i fleksibilnost puteva regularnih migracija. Što to znači 'regularno'”, pitao je Zekanović u stanci na početku saborskog zasjedanja.

On, kaže, razlikuje legalno i ilegalno. "Je li za premijera Plenkovića situacija koju imamo na granici s BiH kada migranti nasilno ulaze u Hrvatsku regularna migracija ili neregularna? Mi to ne znamo”, rekao je Zekanović.

Ističe kako je Marakeški sporazum obvezujući. „U njemu se govori o prednostima i izazovima migracija. Pa kad se govori o prednostima treba govoriti i o nedostacima. Sve države koje se obvežu na njega će morati voditi računa o tome što mediji govore o migracijama da se ne bi slučajno dogodilo da netko ima negativan ili loš stav o migracijama”, ustvrdio je Zekanović i dodao da ga sve to podsjeća na komunističko razdoblje.

Marakeški sporazum, poručuje, neće donijeti ništa radikalno u pet sekundi, ali može biti okidač za veliki val migracija, za što Hrvatska nije spremna.

10:00 Gordan Maras na to je kazao kako Mikulić krši poslovnik te unatoč upozorenja Jandrokovića nije prestajao pričati pa je zaradio opomenu. 

9:59 Andrija Mikulić, zastupnik HDZ-a i predsjednik zagrebačke Skupštine kazao je kako Maras uporno dolazi u Skupštinu iako nije zastupnik.

Mikulić je kazao i kako je, dok je bio ministar, Maras u Ministarstvu imao poseban lift kojim se penjao do ureda.

"Dok je Maras bio ministar, toliko mu je bilo stalo do hrvatskog naroda, da bi ga vozač doveo u Ministarstvo u prizemlje, a imao je poseban lift kojim se penjao do svog ureda", izjavio je Mikulić koji je Marasu spočitnuo i da je sa samo 800 glasova izabran za predsjednika SDP-ova Gradskog odbora, što je, kaže, broj glasova koje u HDZ-u dobiva predsjednik područnog odbora.

9:37 Hrvoje Zekanović (nezavisni) govorio je o tzv. Marakeškom sporazumu

"Većina toga što piše u sporazumu lijepo izgleda, ali u jednom poglavlju govori se o poboljšanju puteva regularnih migracija. Ja ne znam što to uopće znači. Ovaj dokument je obvezujući.", kazao je Zekanović. 

U jednom trenu zamolio je predsjedavajućeg Jandrokovića da govori tiše i ne ometa ga u govoru.

"Ajde molim vas ne dijelite mi lekcije", poručio mu je Jandroković.

Zekanović mu je uzvratio da tako odgovora i premijeru Plenkoviću dok govori u sabornici. 

9:31 Gordan Maras (SDP) kazao je kako HDZ pomaže Bandiću u političkoj trgovini u Zagrebačkoj skupštini. 

"Sramotno je kako HDZ dozvoljava tu trgovinu jer oni kao nemaju ništa s tim. Ne može se javnim novcem kupovati zastupnike i izigravati volju građana. SDP je čvrsta i jaka brana toj vrsti politici i neće dozvoliti takvo trgovanje. HDZ moli Boga da Bandić uspije kupiti tri zastupnika u Skupštini i tako si osigura većinu. Plenković je obećao Bandiću da će ga čuvati u Zagrebu i to mu je naknada", kazao je Maras. 

9:30 Sabor je rad počeo slobodnim izlaganje zastupnika

Povezane teme