Bez većih šteta

Najgore je prošlo - Vodeni val koji se zaustavio na pragovima kuća napušta Hrvatsku: "Sada već bilježimo i prve centimetre opadanja..."

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Stanovnici na istoku mogu odahnuti. Vodeni val koji je poplavio europske gradove i napravio goleme štete, Hrvatsku je napustio bez većih problema. Od ponedjeljka kreće uklanjanje vreća s pijeskom.

U najistočnijem gradu, Iloku, vodeni val napustio je zemlju. Neki su ga ispratili plivajući s njim.

"Nosi jako, negdje ispod 6 kilometara na sat, ali evo val je prošao. Sad će usporavati", rekao je Ivica Bednić iz Iloka.

Vodostaj se zaustavio na plus 608 centimetara. "Imali smo tri ovakva vala od nove godine. Nova godina, lipanj i sada – tri velike poplave, to je rekord. Mislim, srednje poplave", nadodao je Bednić.

Dunav se izlio na šetnicu, prekrio plažu i igralište, ali ostao metar i 20 centimetara ispod predviđenog.

"Sada već bilježimo i prve centimetre opadanja, definitivno možemo reći da vrh vodnog vala polako izlazi iz Hrvatske, no i nadalje će biti potrebno idućih dva do tri dana provoditi mjere redovne obrane od poplava", rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Moćna rijeka zaustavila se pred kućama. Scenarij iz 2013. godine, tako se nije ponovio.

"Vatrogasci su stalno u pripravnosti i s vatrogasnim crpkama i s brodicom, evo vidimo da nije bilo potrebe za našim većim angažmanom, ali vatrogasci stalno dežuraju", rekao je Ivica Bošnjak, zapovjednik JVP Ilok.

Za vodeni val Hrvatska se počela pripremati prije 10-ak dana. Iako je u nebranjenim područjima poplavio objekte, kroz zemlju je prošao bez većih šteta.

"Ukupno smo imali preko 120 tisuća vreća koje su Hrvatske vode pripremile, oko 50 smo ugradili za povišenja, a 50 srećom nije bilo potrebno", rekao je Željko Kovačević, voditelj obrane od poplava za Dunav i Dravu.

Mještani su dobili dodatnih 16.000 vreća. Dinka Juričić iz Šarengrada njima je branila svoj Bibliočardak.

"Sve je ostalo na suhom i zapravo sam presretna što je ostalo na suhom i što sad imamo priliku, jer smo digli laminate i sve, poravnati ove grede, pa će sve biti još bolje nego što je bilo prije", rekla je Juričić.

Najgore je prošlo, i to iznad očekivanja.

Pročitajte i ovo Nezapamćena kiša Zastrašujuće scene u Dalmaciji, vodena bujica probila u kuće i prekrila ceste: "Asfalt diže, sve trga - to nikad nisam vidio..."

Pročitajte i ovo Nesreća u Istri Vozač pao s motora, morali su ga reanimirati: Helikopter hitno sletio na nogometno igralište pa ga prevezao u bolnicu