mobilizirana i vojska

Na ušću Drave i Dunava obrana od poplava u punom jeku: "Vodeni val će biti ozbiljan"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Situacija u Mađarskoj je alarmantna. A nakon što vodeni val prođe kroz Mađarsku, doći će i u hrvatski dio Dunava. Pripreme za njegov dolazak su u punom jeku. Hrvatske vode dižu ljestvicu na redovite mjere obrane od poplava, a mobilizirana je i Hrvatska vojska.

Zadnji najveći vodostaj u Aljmašu je bio 2013. godine. Takav vodostaj od onda se nije ponovio. No najavljuje se kako će ovaj put biti upravo tako. Možda i gore.
Stoga Goran Belcar s prijateljem puni vreće pijeskom, i gradi zečji nasip, kako bi spasio svoju kuću.

"Svakog dana gledam Dunav. Raste na očigled. Narastao je, u zadnjih deset dana, brat bratu, jedno četiri metra. Radimo pripremu za ne daj Bože. Najavili su da će bit kao i 2013.", rekao je Belcar.

Vodeni val koji razara Europu, stiže u Hrvatsku. Ozbiljan je, ali ne bi trebao ugroziti sustav obrane od poplava, zaključak je kriznog stožera Vukovarsko-srijemske županije.

"Znamo da će vodni val biti ozbiljan, možemo očekivati daljnji porast vodostaja. Sada je vodni val već nekih 400 kilometara udaljen od RH. On bi negdje oko srijede i trebao ulaziti u područje RH. Mi smo već sada uspostavili mjere redovne obrane od poplava za Dunav i jedan dio Drave", rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Stoga su Hrvatske vode krenule u opću mobilizaciju.

Više stotina radnika Hrvatskih voda je na terenu, dostavljaju se vreće, zatvaraju se i kontroliraju ispusni objekti. Postavljaju se box barijere, učvršćuju nasipi.

"Imat ćemo i pričuvu u stanju pripravnosti za 300 vojnika u ovom neposrednom području tako da će i oni po potrebi moći priskočiti u pomoć", nadodao je Đuroković.

No dolaskom poplave nisu ugrožene samo kuće. Dunav koji pravi potpuni kaos u Poljskoj, Češkoj, Austriji, nije poplavio samo obiteljske kuće, već je poplavio i tvornice. A gdje je poplavljena industrija, tu je uvijek mogućnost zagađenja vode. Upravo i ta zagađena voda, vodenim valom, dolazi u Hrvatsku.

Najveća ugroza od poplava prijeti Slavoniji i Baranji. Na meti moćnog Dunava su Zeleni otok, Ilok, Opatovac, Tovarnik, Aljmaš.

"Stanje u Europi je katastrofa, a ovo kod nas? Nadam se da ćemo se uspjeti obraniti kako spada", rekao je Belcar.

Iz Hrvatskih voda odgovaraju – hoćemo. Vodeni val koji stiže, shvatili su itekako ozbiljno.

Pročitajte i ovo Kaotični prizori Nove eksplozije uređaja koje koristi Hezbolah, raste broj mrtvih: Vojska poslala upozorenje

Pročitajte i ovo Višestruko osuđivan Sud odredio brutalnu kaznu poznatom kriminalcu: Za miniranje bankomata i pokušaj ubojstva policajca čeka ga duga robija