Toplinski val

Hrvatska se topi: U nekim gradovima u 7 sati bilo je više od 30 stupnjeva, većina zemlje u crvenom

Na udaru smo još jednog toplinskog vala. Temperature će danas ići do 37 stupnjeva, ali nije nemoguće da živa u termometrima ponegdje i prijeđe tu brojku.

Hrvatska danas trpi vrhunac trećeg ovogodišnjeg toplinskog vala. Temperature će se prema najavama prognostičara penjati i do 37 Celzijevih stupnjeva, a moguće je i više.

Pročitajte i ovo Mala škola prognoze Ekstremne vrućine bitno utječu na naše zdravlje: Znanstvena zajednica je pred velikim izazovom

Zbog svega je u cijeloj zemlji podignut meteoalarm – zagrebačka regija, Istra i Kvarner te čitava Dalmacija su u crvenom, dok su regija koja gravitira Karlovcu te Lika, Gorski kotar i Slavonija u narančastom zbog ekstremno visokih temperatura.

Pročitajte i ovo Toplinski val Pakleno je vruće: Vatrogasci upozoravaju - "Ovo nemojte raditi!"

I ova noć bila je nesnošljiva u kopnenim krajevima, a lako nije bilo ni na moru. Udar vrućine krenuo je već od jutra, pa je tako, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u 7 sati najtoplije bilo u Dubrovniku, gdje je bilo 30,5 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte i ovo Liječnici pozivaju na oprez Svima je vruće, ali njima je najgore: "Nije lako stajati pored peći"

U Senju je u isto vrijeme mjereno 30,3 stupnjeva, dok je u Bakru bilo okruglih 30. Na splitskom Marjanu u 7 ujutro izmjereno je 29,1 stupanj, a Mali Lošinj mjerio je 28,4 stupnja.