Stigle dobre vijesti

Dobra vijest: Na liste HZZO-a stavljeni novi lijekovi i pomagala

Ilustracija Foto: Getty Images
Na liste HZZO-a stavljeni su novi lijekovi i pomagala.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u redovnoj je proceduri na liste lijekova stavio generičke paralele već postojećih lijekova, a od novih lijekova na liste su stavljeni lijekovi za liječenje karcinoma i leukemije, migrene te Fabryeve i Stillove bolesti.

Novi lijek na listi tako je lijek pegunigalzidaza alfa, koji se koristi kod bolesnika s Fabryevom bolesti.

Na listu je stavljen i lijek kabozantinib za liječenje metastatskog karcinoma bubrega, lijek blinatumomab za liječenje akutne limfoblastične leukemije te lijek tremelimumab koji se koristi u kombinaciji s durvalumabom za liječenje hepatocelularnog karcinoma.

Uz njih, novi na listi je i lijek anakinra za liječenje Stillove bolesti i lijek atogepant za profilaksu migrene, priopćio je u utorak HZZO nakon sjednice Upravnog vijeća koja je održana 23. rujna.

Dodatno, uz lijekove koji se već nalaze na listi lijekova proširene su indikacije za primjenu na teret HZZO-a pa će se lijek sekukinumab moći primjenjivati za liječenje aktivnog gnojnog hidradenitisa, a lijek durvalumab za liječenje proširenog stadija raka pluća malih stanica, metastatskog raka žučnog mjehura i vodova te za liječenje hepatocelularnog karcinoma.

Lijek olaparib moći će se koristiti za liječenje karcinoma prostate, karcinoma dojke te za terapiju održavanja karcinoma jajnika (HRD +).

Na liste ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavljena su istovrsna, generička pomagala za kontrolu šećerne bolesti, obloge za rane, pomagala za disanje, pomagala za kretanje i ortoze, a u skupini proteza za noge uvrštena su dodatna nova stopala, protetička koljena i dijelovi za proteze za noge s utvrđenim novim standardima.

Također, HZZO je izvijestio kako nastavlja financirati rad pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije te pripravnički staž zdravstvenih radnika.

Pročitajte i ovo Užasan zločin Masakr u susjedstvu: Ubio ženu i dvoje djece, tri osobe ranio, a nedavne riječi ubijene kćeri slamaju srce

Pročitajte i ovo Borba s poplavama Vrhunac vodenog vala stigao u Hrvatsku: "Više nemamo čime braniti. Ovo je bila zadnja obrana"