Jeste li znali da se na istu hranu koju jedete u restoranu i, primjerice, naručite da vam se dostavi doma - plaća različita stopa PDV-a? Prema zakonu, hrana koja se pojede u restoranu podliježe PDV-u od 13 posto, dok ta ista hrana koja se dostavlja podliježe porezu od 25 posto.
Zbog nejasnog zakona ugostitelji se pitaju - koju stopu PDV-a obračunati ako gost zatraži da mu se ono što ne pojede u restoranu spakira za van. Mnogi račune ni ne gledaju. No, ugostiteljima dvostruke stope PDV-a svakodnevno kompliciraju posao i zadaju pravu glavobolju.
'Nastaje problem ako ste vi kao gost u lokalu sjeli, niste pojeli do kraja to što sam vam ja servirao i ono što niste pojeli nosite za van - kako ću vam to obračunati?' pita Dražen Ćurić, vlasnik restorana.
Na to da zakon zbunjuje, ministarstvo financija i poreznu upravu upozoravali su i iz Hrvatske obrtničke komore. Predsjednik komore, Dragutin Ranogajec, ističe kako su takve nejasnoće plodno tlo za kažnjavanje ugostitelja.
Reforma: PDV na proizvode više se neće plaćati po izdanom računu već naplaćenom
'Problem koji se događa je kada ja za svog oca koji ima 83 godine krenem po ćevape i jedne pojedem unutar lokala za 13 posto, a ocu zbog toga jer je nemoćan i star naplati država 25 posto', navodi primjer Ranogajec.
Ističe da većina zemalja ima identičan ili čak niži PDV na hranu koja se iznosi. Na njih bi se, kaže, trebala ugledati i Hrvatska. Predlaže da se PDV za svu hranu izjednači na 13 posto. Država, kaže, neće biti zakinuta, a neće biti ni više različitih tumačenja.
Zašto su stope PDV-a na istu hranu različite - upitali smo i poreznu upravu, odgovor još nismo dobili.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook