Stypopodium schimperii

FOTO Na djelu je strahovita biološka invazija, upozorili stručnjaci: "Još ne znamo što će se dogoditi"

Smeđa alga Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo
Smeđa alga zabrinula je stručnjake, a zamolili su i pomoć građana.

O pojavi smeđe alge Stypopodium schimperii Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita obavijestio je javnost 2022. godine, no stručnjaci su nakon posjeta viškom podmorju izrazili zabrinutost.

Postoji sličnost smeđe alge Stypopodium schimperii sa zavičajnom vrstom alge Padina pavonica. Međutim, razlikovanje je lako moguće po boji, istaknuli su iz Instituta: "Padina pavonica je bijela, a Stypopodium schimperii je smeđkaste obojenosti te ponekad ima tirkizne nijanse. Ujedno je strana alga i puno veća te može doseći dimenzije veće od 40 centimetara, dok je u slučaje zavičajne padine rijetko do 20 centimetara."

Pročitajte i ovo Nestvarni Mir Jezero s pogledom na more: Hrvatsko čudo prirode koje treba vidjeti uživo

"Stypopodium schimperii je smeđa alga koja potječe iz Indijskog oceana, a Sredozemlje je vjerojatno naselila prolaskom kroz Sueski kanal. Prva zabilježba bila je u Izraelu oko 1973. godine. Daljnjim širenjem, zahvatila je obale istočnog dijela Sredozemlja, a zabilježena je i u Egejskom i Jonskom moru u Grčkoj", objasnili su stručnjaci iz prve nacionalne znanstveno-istraživačke institucije koja se bavi istraživanjem mora.

U jesen 2020. pronašli su nekoliko primjeraka uz otok Vis, blizu Komiže: "Kroz godinu dana brojnost je porasla na tisuće jedinki. Danas je proširena sjevernom stranom otoka sve do Visa na dubinama od jednog do 30 metara, a započela je širenje i na Biševu. Alga u samo dvije do tri godine prekrije 100 posto morsko dno, potpuno potiskujući zavičajne alge na stjenovitom dnu između pet i 15 metara dubine."

Pročitajte i ovo Djece svima puna usta Njihov posao rijetko tko želi raditi, a već sad ih nedostaje 5000: Najteže je u manjim sredinama

"Nije moguće predvidjeti hoće li se Stypopodium schimperii uskoro posvuda proširiti našim podmorjem ili će nakon početnog snažnog razvoja, doći do njegovog povlačenja, što se često događa sa stranim vrstama", dodali su iz Instututa i zamolili: "Ako je uočite, obavezno nam javite. Slikajte je pod morem ili izvadite zbog fotografiranja.