Mala škola prognoze

Jeste li znali? Na današnji dan je umro poznati fizičar, po njemu je dobila naziv i mjerna jedinica

Prije 125 godina preminuo je engleski fizičar i matematičar James Prescott Joule. Istraživao je o odnosu između topline, elektriciteta i mehaničkog rada.

Na današnji je dan prije 125 godina svoj životni put završio engleski fizičar i matematičar James Prescott Joule. Kao sin bogatog pivara upravljao je pivovarom, a znanost mu je bila hobi.

U namjeri povećanja proizvodnje piva, vrlo je rano istraživao mogućnost zamjene parnog stroja pivovare s novootkrivenim električnim motorom. Istraživački duh doveo ga je do otkrića mehaničkog ekvivalenta topline i dokaza zakona o očuvanju energije.

U tome je uspostavio pravi odnos između topline, elektriciteta i mehaničkog rada pri čemu se jedna energija može pretvarati u drugu.

Premda ga je u početku Kraljevsko društvo smatralo običnim provincijskim diletantom, za ova epohalna otkrića po njemu je mjerna jedinica rada i energije dobila ime.

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Austrijsku desnicu podržali i mnogi hrvatski gastarbajteri: "Zakačili su se na socijalu, nitko ne voli parazite"

Pročitajte i ovo Vinko Sanader FOTOGALERIJA Ivo Sanader došao iz kaznionice na sprovod bratu Vinku