MUP posadu i vlasnika Lošinja ne povezuje s krijumčarenjem?

Slika nije dostupna
Članovi posade hrvatskog broda "Lošinj" i vlasnik tog broda Lošinjska plovidba nisu povezani s krijumčarenjem više od 400 kilograma kokaina, doznaje se danas u MUP-u.

"U stalnom smo kontaktu sa crnogorskom i makedonskom policijom i prema dosad prikupljenim podacima članovi hrvatske posade i vlasnik broda nemaju veze s teretom, odnosno zaplijenjenim kokainom", kazao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Crnogorska policija jučer je izvijestila da je drogu, zaplijenjenu na makedonskoj granici 4. siječnja, potkraj prosinca iz Italije u luku Bar dovezao hrvatski brod "Lošinj".

Lošinjska plovidba danas je priopćila je da pomorski prijevoznici ne provjeravaju sadržaj tereta, već da poput poštanske službe primaju deklaraciju kao vjerodostojnu potvrdu sadržaja te jamče nepovrjedivost i zapečaćenost tereta tijekom plovidbe. Kažu da bez razgovora s predstavnicima crnogorskog MUP-a ne mogu potvrditi je li "inkriminirani" kontejner doista bio na njihovom brodu i je li u njemu tijekom putovanja bila droga te da nije isključeno da se sve dogodilo nakon iskrcaja i isplovljenja broda iz Bara ili na putu iz te luke do makedonske granice.

Kontejneri s drogom vrijednom više od 40 milijuna eura su, kako tvrdi crnogorska policija, 4. siječnja pretovareni u kamion koji je napustio Bar, a istog dana i crnogorski teritorij preko graničnog prijelaza Kula prema Kosovu.

Prema dokumentaciji, vlasnik robe u kontejnerima je poduzeće "Makfut" iz Beograda, a krajnje odredište je bila Grčka.

Kontejneri su 14. studenoga ukrcani u luci u Venezueli, a do dolaska u Luku Bar bili su u nekoliko južnoameričkih, jednoj španjolskoj i jednoj talijanskoj luci, gdje su prošli carinske kontrole, a u luku Bar su stigli 29. prosinca.