Vratili se kući

Učenici se zarazili na izletu i završili u bolnici: "Svi smo užasnuti"

Vodički osnovnoškolci svoje maturalno putovanje neće pamtiti po dobrome. Njih čak 28-ero zarazilo se norovirusom. Završili su u bolnici u Varaždinu, odakle su jutros otpušteni. A u cijelu priču uključili su se epidemiolozi, ali i sanitarni inspektori. U objektu gdje su djeca boravila, uz naloženu dezinfekciju, uzeti su uzorci hrane i brisevi.

Umjesto po smijehu i zabavi, vodički osnovnoškolci putovanje će pamtiti po mučnini i povraćanju.

"Oni su očito tu neku zarazu, sad grezo je reći di su oni to skupili, ali negdi uzrok postoji. E sad, netko kaže norovirus, netko kaže zatrovanje hranom, aj ti to sad Bože znaj", rekla je Sanja Wölk, majka.

Sanjino dijete zarazilo se nije, ali čak 28-ero iz Vodica noć je provelo na pedijatrijskom odjelu varaždinske bolnice. I to zbog probavnih smetnji.

"Neki su imali sufebrilnu temperaturu, bolove u trbuhu, ali većina je simptoma bilo proljev i povraćanje", kaže Branka Maretić, voditeljica odjela za pedijatriju Opće bolnice Varaždin.

Osmaši iz Vodica na put prema sjeveru Hrvatske krenuli su u ponedjeljak ujutro. Na pola puta stali su na ručak, u Varaždin su stigli navečer. Prvi simptomi javili su im se u utorak ujutro.

"Negdje do ručka je petero djece povraćalo, i oni nisu uopće niti ručali, i popodne su otišli u Varaždin i tada je već 17 djece bilo sa ozbiljnim simptomima, i uz pratnju učitelja i pratitelja putovanja su išli na Hitnu", ispričala je Ružica Gulam, zamjenica ravnateljice OŠ Vodice.

Neki su odmah spojeni na infuziju, ali svi su jutros otpušteni iz bolnice.

"Njima je bilo teško jer su puno povraćali, ali prošlo je bez komplikacija", kaže Branka Maretić iz varaždinske bolnice.

Epidemiolozi kažu - prema prvom mikrobiološkom nalazu - riječ je o norovirusu.

"Obzirom da smo dokazali uzročnika u jednog djeteta, vrlo vjerojatno je zaraza potekla od njega, no međutim, konačni rezultati biti će početkom sljedećeg tjedna gotovi", objasnila je Nela Vugrinčić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Neslužbeno, jedno dijete je na put krenulo ne baš potpuno zdravo. No, i to će utvrditi epidemiolozi. Dok će sanitarna inspekcija pročešljati objekte u kojima su boravili. A ukupno je na putovanju bilo 87-ero učenika. Gotovo sva zaražena djeca, doznajemo, boravila su u istom autobusu. Kad se pročulo za zarazu, po neke učenike išli su roditelji, ostali su se vratili kući autobusima.

"Mi smo svi zapravo užasnuti, užas. Grozno je i toj djeci i učiteljima, samo evo da sretno dođu kući da svi budu dobro na kraju", zaključuke zamjenica ravnateljice Ružica Gulam.

"U ovoj situaciji je meni najbitnije zdravlje te dice, za te neke novčane teme, meni to uopće nije u glavi, o tome se možda da posli raspravit", kaže majka Sanja Wölk.

Iz imotske turističke agencije kažu da su sve odradili po pravilima. Dodaju da putovanja poput ovoga rade s provjerenim partnerima, i da će novac od današnjeg neiskorištenog izleta u Zagreb, i posjeta Tehničkom muzeju, roditeljima biti vraćen.

Pročitajte i ovo Ogromna eksplozija Što su to Rusi bacili na Vovčansk? Internet gori: Upotrijebili su "Oca svih bombi"

Pročitajte i ovo Dobro je znati Ove dokumente nikada nemojte bacati: Trebat ćete ih do kraja života

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.