Alkoholno vrenje je proces u kojem se biokemijskim procesima u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i ugljični dioksid (CO2) - plin teži od zraka, koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije prozračivanih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve pa kisik prijeko potreban za disanje postaje nedostupan.
Ako se u podrumu nakupi mnogo ugljičnog dioksida, pomanjkanje kisika može uzrokovati gubitak svijesti i smrt, upozorava policija te podsjeća da je podrume potrebno prozračivati i da se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum.
Postojanje ugljičnog dioksida u podrumu može se otkriti paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.
Policija upozorava i da osobe koje su popile veće količine alkohola također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja pa ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu. (Hina)