BANOŽIĆ VS MILANOVIĆ

MORH objasnio zašto su Milanoviću uskratili korištenje helikoptera: "Počeli su zahtjeve slati direktno načelniku GS-a"

Slika nije dostupna
U rujnu 2020. godine Ured predsjednika Republike Hrvatske počeo je zahtjeve slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, koji bi mu putem izdavanja svojih zapovjedi koje nisu imale uporište u odluci ministra obrane omogućavao korištenje vojnih resursa, priopćili su u utorak iz MORH-a.

"Kao što smo više puta navodili za korištenje materijalnih sredstava i potpora, uključujući i protokolarne, sukladno Zakonu o obrani, Ured predsjednika Republike Hrvatske zahtjev treba dostavljati ministru obrane, koji o tome donosi odluku te ju upućuje načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga na provedbu", priopćili su u utorak iz Ministarstva obrane vezano uz Odluku ministra obrane kojom se regulira način pružanja potpora Oružanih snaga Republike Hrvatske Uredu predsjednika Republike Hrvatske, a koja, uključuje i potpore za protokolarne aktivnosti.

U MORH-u su istaknuli da je "navedena Odluka u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani".

Pročitajte i ovo dom u centru Zagreba MORH demantira da se stan renovirao za Banožića: "Dugo je bio prazan i zapušten, u njega je provaljivano..."

Naglasili su kako se takva procedura tijekom svih ranijih godina i ranijih predsjednika Republike poštovala.

"Na početku svojega mandata i Predsjednik Republike Zoran Milanović odnosno Ured predsjednika Republike Hrvatske zahtjeve je slao na taj način, što je jedino u skladu sa Zakonom o obrani. No, u rujnu 2020. godine Ured predsjednika Republike Hrvatske počeo je zahtjeve slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, koji bi mu putem izdavanja svojih zapovjedi koje nisu imale uporište u odluci ministra obrane omogućavao korištenje vojnih resursa.

Pročitajte i ovo NOVI ZAPLET Burno na relaciji ministar obrane - predsjednik RH: Banožić donio novu odluku o korištenju vojnih resursa, s Pantovčaka poručuju - "To je nezakonito!"

U skladu sa Zakonom o obrani, Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske je združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i Glavni stožer Oružanih snaga u okviru Ministarstva obrane obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnost navedenim Zakonom. Stoga je jedina moguća korespondencija ta da se vodi između Ureda predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva obrane", ističu u MORH-u.

Navode i kako se svi troškovi koji nastanu u provedbi tih aktivnosti plaćaju iz Financijskog plana Ministarstva obrane te su Ministarstvo obrane i njezin čelnik ministar obrane dovedeni u situaciju da odgovaraju za trošenje proračunskog novca koji je tijekom godine trošen bez odobrenja ministra obrane.

"Isto tako, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da stvarima u vlasništvu Republike Hrvatske upravlja i raspolaže Vlada Republike Hrvatske, odnosno od nje ovlašteno tijelo što je u ovom slučaju Ministarstvo obrane.

Ministarstvo obrane nadalje ističe da je navedena Odluka ministra obrane u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti gdje je na ministru obrane kao čelniku državnog tijela odgovornost za zakonito i namjensko trošenje sredstava.

"Ministarstvo obrane naglašava da niti u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje pružanje potpore Predsjedniku Republike Hrvatske odnosno Uredu predsjednika Republike Hrvatske, ali jedino i pod uvjetom da se zahtjevi iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske dostavljaju u Kabinet ministra obrane i da se po davanju suglasnosti odnosno donošenja odgovarajuće odluke zatražene aktivnosti odnosno potpore provode putem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, što je jedino u skladu sa zakonom.

Naime, odlukom koju je Banožić potpisao 4. studenog, zabranjuje se vojsci da "pruža potporu Uredu predsjednika", čak i za protokolarne aktivnosti, bez suglasnosti ministra obrane. Suglasnost ministra i dosad je bila potrebna, no iz MORH-a poručuju da će ubuduće to Ured predsjednika trebati izravno zatražiti od kabineta ministra.

 

Povezane teme