Susret je posvećen očuvanju i promociji Slapnice, prirodnom biseru Zagrebačke županije, koji je zaštićen Zakonom o zaštiti prirode u kategoriji značajnog krajolika. Tom je prigodom, također i povodom Svjetskoga dana zaštite okoliša (5. lipnja) i Svjetskog dana zaštite planinske prirode (8. lipnja), održana i rasprava za okruglim stolom na temu: „Koncept razvoja Ekomuzeja Žumberak“.
Ekomuzej se definira kao „muzej novog žanra“ koji počiva na interdisciplinarnosti (posebice ekologiji), organskoj povezanosti sa zajednicom u kojoj djeluje i sudjelovanju te zajednice u njegovom konstituiranju i funkcioniranju. Koncept ekomuzeja u prvom se redu odnosi na novu ideju holističke interpretacije prirodne i kulturne baštine.
Ovu teoriju u praksi su do savršenstva doveli prekaljeni borci za čisti i zdravi okoliš, entuzijasti iz udruge Zelene stope. Njihov masterchef Josip Librić tom je prilikom otkrio sve tajne spravljanja mesa u limenom tanjuru radi održivog razvoja ljudske rase.
Za dobru kotlovinu najvažnije je negdje u prirodi pronaći stari odbačeni automobil. Ovom prilikom to je bio legendarni Renault 4, ali može poslužiti i Fićek ili Stojadin. Trabant nije prihvatljiv zbog velikog udjela plastike.
Građanska je dužnost takvu limenu rugobu predati ovlaštenom koncesionaru koji vam za nju isplaćuje propisanu novčanu naknadu.
Taj novac je sasvim dovoljan da vam majstor Fresl iz Ruda napravi limeni tanjur po mjeri, a vaš mesar pridoda barem pet kila friške vratine i kilu friškog carskog mesa.
Tada je potrebno ponoviti postupak i u obližnjem šumarku pronaći još koju olupinu. Do sada su ih članovi udruge Zelene stope pronašli više od 15 000 (i odvezli na reciklažu) pa i ne sumnjamo da ćete i vi pronaći svoju.
Provjerite ima li u njenom rezervoaru ostataka benzina, ulja, antifriza, kočionog ulja… Sigurno znate da litra motornog ulja zagadi milijun litara vode. Voda je pak važna za zalijevanje vaše kotlovine (da ne zagori), kao i za spravljanje gemišta ili bevande.
Nakon otprilike dva sata krčkanja na laganoj vatrici pozovite društvo na kušanje ovog jedinstvenog specijaliteta – kotlovina iz olupine! Uz ovako spravljeno jelo u muzeju u prirodi pio se Šafranov traminac ohlađen na samom izvoru Slapnice.
Potaknuti uspjehom upravo ovakvog recepta, Turistička zajednica Zagrebačke županije odlučila je na prostoru žumberačkog, samoborskog i plešivičkog gorja (Žumberak) uspostaviti suvremeni turistički proizvod temeljen na interpretaciji postojeće prirodne i kulturne baštine u skladu sa koncepcijom eko muzeja. Ideja o razvoju Ekomuzeja Žumberak potaknuta je ljepotom žumberačkoga gorja te spoznajama o međunarodnom uspjehu sličnih projekata.
Koliko je pak za uspjeh ovakvog projekta važno pronalaženje olupina u prirodi, prosudite sami.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook