Izgubio mandat

Mislav Kolakušić želi natrag u Sabor: Zaprijetio ustavnom tužbom

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Zastupnik stranke Pravo i pravda Dražan Dizdar odlučio je napustiti Sabor, a stranka će predložiti bivšeg europarlamentarca Kolakušića kao njegovu zamjenu.

Mislav Kolakušić ne odustaje od nauma da se vrati u saborske klupe. Njegova stranka Pravo i pravda predat će u Saboru Odluku kojom Kolakušića određuje zamjenikom zastupnika Dražana Dizdara, koji iz opravdanih razloga više ne može obnašati svoju dužnost, navode u stranci.

Pravo i pravda osvojili su mandat u Saboru, no Kolakušić se odrekao saborskog mandata kako ne bi izgubio onaj u Europskom parlamentu, a na njegovo mjesto je ušao Dražan Dizdar.

U priopćenju stranke sada se navodi kako je Kolakušić ostavku na mjesto saborskog zastupnika podnio isključivo iz razloga jer mu je Mandatno-imunitetno povjerenstvo onemogućilo mirovanje mandata u Hrvatskom saboru uz istodobno obnašanje dužnosti člana Europskog parlamenta.

Nakon što je na izborima za Europski parlament izgubio, sada smatra da stranka ima pravo predložiti njega na mjesto zamjene zastupnika Dizdara.

U slučaju da mandatno-imunitetno povjerenstvo i Hrvatski sabor odbiju prihvatiti Odluku o određivanju zamjenika Prava i Pravde, predmet će biti iznesen pred Ustavni sud Republike Hrvatske u obliku ustavne tužbe, navodi se.

Jandroković komentirao zahtjev

Slučaj je pred samo zasjedanje novog saziva komentirao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji smatra da je, kada saborski zastupnik da ostavku, njegova ostavka neopoziva. "Kolakušić je dao ostavku, Dizdar je došao na njegovo mjesto. Ostavka je neopoziv čin, on će se obratiti nadležnom tijelu Hrvatskog sabora koji će mu odgovoriti. Ja mogu načelno reći da, kada se podnese ostavka, po onome što piše u Poslovniku, saborski zastupnik više nije saborski zastupnik", rekao je Jandroković.

Pročitajte i ovo Kaotični prizori Nove eksplozije uređaja koje koristi Hezbolah, raste broj mrtvih: Vojska poslala upozorenje

Pročitajte i ovo Mađarska pod vodom Poplavljene kuće, potopljeno groblje, Dunav prodire kroz nasipe, a vrhunac vodenog vala tek se čeka

Pročitajte i ovo Višestruko osuđivan Sud odredio brutalnu kaznu poznatom kriminalcu: Za miniranje bankomata i pokušaj ubojstva policajca čeka ga duga robija

Pročitajte i ovo Mučan slučaj Ukida se razred u zagrebačkoj školi, djeca su se ispisala zbog zlostavljanja: "Sve je obavijeno velom tajne"