Ministarstvo poljoprivrede prošli je tjedan provelo kontrolu subjekata u poslovanju s hranom koji imaju odobrenu djelatnost pakirnog centra za jaja, kao i objekata za uskladištenje hrane u uvjetima kontrolirane temperature (distributivni centri), priopćeno je iz Ministarstva.
Uz to, kako dodaju, inspekcija je uzorkovala jaja s ciljem utvrđivanja zdravstvene ispravnosti te udovoljavanja odredbama propisa o hrani.
Uzorkovanje je provedeno u ukupno 65 objekata koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije, od čega u 29 odobrenih objekata pakirnih centara za jaja te u 36 odobrenih objekata za uskladištenje jaja (distributivnim centrima).
"Uzorkovano je ukupno 3200 komada jaja i niti u jednom nije utvrđena prisutnost bakterije roda Salmonella spp", ističu iz Ministarstva.
Naglašavaju kako je inspekcijski nadzor pokazao i da je većina jaja na tržištu domaće proizvodnje, jer su samo u tri subjekta u poslovanju s hranom zatečena uskladištena jaja podrijetlom iz država članica EU-a (Poljska i Nizozemska), svi uredna bakteriološkog nalaza.
Manji nedostaci
Inspekcija je utvrdila i manje nedostatke koji se odnose na infrastrukturu, opremu ili dokumentaciju za koje su subjektima u poslovanju hranom propisali rješenja i rokove za njihovo uklanjanje, navode iz Ministarstva, dodajući kako to nema utjecaja na higijensku i zdravstvenu ispravnost jaja koja ti subjekti stavljaju na tržište.
"Zadovoljan sam rezultatima kontrole koja pokazuje da se subjekti u poslovanju hranom drže rigoroznih pravila i da sve ovo što radimo u Ministarstvu, od kontrola do promocije hrvatske hrane, ima učinka. Sada nam je samodostatnost u proizvodnji jaja oko 90 posto, a naši potrošači za Uskrs će kupovati domaća jaja, kontroliranog podrijetla i zdravstveno ispravna", ističe u priopćenju ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Ministra veseli i činjenica da "inspektori više nisu percipirani kao represivni aparat, već rado viđena lica". "Tko dobro radi, inspekcije se ne plaši", poručuje u izjavi ministar Tolušić. (Hina)