Financiranje kampanje

Ministar Grlić Radman teško optužio Milanovića: Dokaze još uvijek nije pružio

Nakon što je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman iznio tvrdnju da kampanju predsjednika Zorana Milanovića financiraju Rusi, odgovori su stigli sa svih strana. Od Milanovićevih suparnika za Pantovčak, oporbe, ali i vladajućih. No od ministrovih dokaza još uvijek ništa.

Politički sukob Vlade i predsjednika Republike dosegnuo je novi vrhunac. Ministar vanjskih vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sugerirao je da kampanju Zorana Milanovića financiraju Rusi. Nakon takve izjave na odgovor Milanovića, ali i na brojne druge političke reakcije - nije trebalo dugo čekati.

"Njegovi proruski stavovi su vrlo jasni. Njegovu kampanju očito financiraju možda neki ruski izvori. Oporba i njegov izborni stožer očigledno nisu dovoljno informirani", rekao je Grlić Radman.

Milanovićev odgovor brzo je stigao. Podsjetio je javnost na dolazak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Reagirao je i predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić. Takve izjave ni oporbi nisu dobro sjele. Tražit će sjednicu saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

Najnovija runda svađe Pantovčaka i Banskih dvora traje otkad je Milanović samit u Dubrovniku nazvao Vučićevim showom koji tamo nije ni trebao biti pozvan, ali i tvrdio da bi hrvatski vojnici u NATO misiji završili u Ukrajini. U Vladi stoga smatraju da je logično upitati se za čije interese radi.

"Predsjednik Milanović sigurno ne radi za interese NATO saveza. Nemam dokaza o tome tko mu financira kampanju", rekao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade HDZ-ov Davor Božinović.

Nema ih ni HDZ-ov kandidat za predsjednika. Ali ne isključuje da bi ih - u budućnosti - mogao imati. "Idemo pogledati dokaze. Treba vrijeme da se skupe. Treba pitati i ministra koji možda ima neke dokaze, ali ja vam ne mogu reći ništa više o tome", rekao je Dragan Primorac.

Još jedna aspirantica na Milanovićevu trenutačnu poziciju - Marija Selak Raspudić - smatra kako je učinjena najveća šteta građanima.

"Imate predsjednika Vlade koji kaže da se strane sile upliću u demokratske procese u Republici Hrvatskoj. To je po zakonu zabranjeno, mi imao zakon o izbornoj promidžbi koji to izričito zabranjuje. S druge strane imamo predsjednika koji nas je upozorio da će naši vojnici ipak biti poslani u Ukrajinu. Je li i jedna od tih optužbi istinita?", zapitala se Selak Raspudić.

A sinjski gradonačelnik i Mostov predsjednički kandidat Miro Bulj najradije bi smijenio i predsjednika i premijera.

"Milanović odgovara Plenkoviću, Plenković Milanoviću. Vrijeme je da oni obojica i svi njihovi poslušnici odu u povijest", rekao je Bulj.

Do zaključenja priloga Dnevnik Nove TV potvrdu od Ministarstva vanjskih i europskih poslova o konkretnim dokazima tvrdnji ministra Grlića Radmana nije dobio.

Pročitajte i ovo Teška nesreća u Indiji Sudarili se putnički i teretni vlak: Ozlijeđeno najmanje 19 ljudi, iskočilo 12 vagona  

Pročitajte i ovo Očevid u tijeku FOTO Teška prometna nesreća u Dalmaciji: Sudarilo se nekoliko vozila, dvije osobe završile u bolnici